Вінниця Інформ

Греммі-2023: переможці та стильні рішення на 65-тій музичній премії

Греммі-2023: переможці та стильні рішення на 65-тій музичній премії
406531 ПЕРЕГЛЯДІВ

Греммі – це одна із найвідоміших премій, яка щороку є однією із найочікуваніших подій у музиці. Кожного року там можна побачити велику кількість цікавих образів, а також побачити те, яку музику і яких виконавців вважають найуспішнішими професійні члени Американської Академії мистецтва і науки звукозапису. Фактично, це своєрідний аналог “Оскару”, тільки у музиці. І щороку як кінопремія, так і музична премія збирає велику кількість глядачів, а також відомих людей на червоній доріжці. Не виключенням стало і Греммі 2023 року, що навіть є рекордсменом за переглядами.

Перша премія Греммі була проведена у 1959 році, а заснована вона була на рік раніше –  у 1958. 30 різних областей, пов'язаних з музикою та понад 80 категорій – саме такий формат вже є класичним для цієї премії. Окрім цього є й особливі нагороди, такі як “За життєві досягнення” та включення у Зал Слави премії Греммі. Цікаво те, що не так багато людей, знають, що спочатку була ідея назвати цю премію “Едді”, але через те, що могла бути асоціація із одним із досить популярних на той час виконавців, її вирішили назвати саме так, як всі ми звикли, фактично в честь грамофону. Й саме у такій формі переможцям і дарують статуетки.

Доречі, історично цю премію показують по телебаченню не з першої церемонії, а з другої. А потім на кілька років трансляція по телебаченню взагалі зупинилася, адже цей захід ще не був настільки престижним, а відтак й цікавим для аудиторії. Але вже з 1971 року Греммі почали транслювати в прямому ефірі, як це і відбувається до цього часу.

На цій премії представлена велика кількість номінацій, які діляться як за жанрами та видами музики, так і мають більш класичні назви, що не враховують стиль. Так, існує “Велика четвірка”, тобто основна область, де немає різниці, який жанр чи яка специфіка у виконання. Це “Запис року”, “Альбом року”, “Пісня року” та “Найкращий новий артист”. Так, наприклад, перша номінація йде за художні досягнення, технічну майстерність та внесок у розвиток звукозапису без залежності від того, які були продажі та які позиції у чартах. “Пісня року” –  це вже саме за написану пісню, тобто статуетка вручається саме автору, а не команді звукорежиссера, продюсера та виконавця, як у попередній номінації. Премія за кращий альбом року, зрозуміло, надається саме за альбом, причому всім, хто брав участь у його створенні. Ну а статуетка кращому новому виконавцю вручається кращому дебютанту за попередній рік перед премією. Окремо також даються премії сегментовано, тобто у певних напрямках. Так, можна отримати нагороди за здобутки у поп-музиці, танцювальній електронній, інструментальній, рок-музиці, альтернативній, RnB та ще великій кількості інших

65-та церемонія Греммі також мала всі класичні для цієї премії ознаки. Цікавою особливістю є те, що один виконавець може отримати кілька нагород, що ставалося нерідко. Так і цього разу, наприклад, Бейонсе отримала 4 нагороди, Кендрік Ламар –  3, а Гаррі Стайлз – 2. Доречі, Бейонсе стала рекордсменкою, адже у неї вже 32 нагороди. Є рекордсменом вона і по загальному числу номінацій, обійшовши Пола Маккартні та Квінсі Джонса. Але, наприклад, поки що їй так і не вдалося побити рекорд Майкла Джексона, що спромігся у 1984 році за один вечір виграти 8 статуеток.

Було на цій премії й кілька дійсно цікавих ситуацій. Так, наприклад, Бен Аффлек став справжнім мемом. Він є актором, а на Греммі він прийшов разом зі своєю дружиною – Дженніфер Лопес. І судячи з усього, йому було дуже нудно, адже на кількох фотографіях одразу його можна побачити з сумним виразом обличчя. Лише один раз за всю премію він посміхався –після зустрічі з другом. Тому тепер фотографії з Греммі-2023 саме з Беном Аффлеком розійшлися по інтернету з різними підписами. Ще одна, вже не дуже приємна ситуація –  це те, що Мадонну почали знову критикувати за її зміни зовнішності. Жінка не соромиться того, що використовує косметологію, щоб виглядати молодше свого віку. Але велика кількість представників засобів масової інформації та аудиторії цих ЗМІ почали обговорювати її зовнішність у негативному ключі. Але жінка вже відреагувала на це, написавши пост про те, що це виключно її вибір, як виглядати та що робити.

 Доречі, рекордсменка премії також потрапила в курйозну ситуацію, адже вона запізнилася на церемонію. З її слів, вона просто потрапила у затор. Але все-таки виконавиця дісталася до місця події та забрала свої заслужені нагороди. А Меган Фокс взагалі приїхала на церемонію зі зламаним зап’ястям та струсом мозку. Ще одна не надто приємна річ – серед українців, на жаль, ніхто не зміг отримати статуетку, хоч і була номінована Таня Муіньо – українська режисерка та кліпмейкерка.

Як завжди, темою обговорення на премії є не тільки музика, а й зовнішній вигляд та те, у чому з’явилися зірки на червоній доріжці. Так, наприклад, Адель була вбрана у оксамитову сукню, а Бейонсе обрала досить цікаве вбрання з поєднанням срібного та золотого. Співачка Інгрід Андресс, доречі, одягнула сукню українського бренду. А один із найстильніших чоловіків сучасності Гаррі Стайлз за всю церемонію змінив цілих три образи, при тому витримуючи всі їх у своєму класичному яскравому стилі.

Що ж, 65-та премія Греммі дійсно відбулася гучно та яскраво. Це було справжнє свято музики та моди, яке мало кого залишило незацікавленим.

Мої відео