Вінниця Інформ

Україна провела консультації з Нідерландами щодо укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії

Україна провела консультації з Нідерландами щодо укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії
420453 ПЕРЕГЛЯДІВ

На полях третьої зустрічі радників у Мальті керівник Офісу Глави держави Андрій Єрмак провів консультації з Нідерландами щодо укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії відповідно до Спільної декларації про підтримку України.

Про це повідомляє Офіційне інтернет-представництво Президента України.

Українська переговорна група складалась із: заступників керівника Офісу Президента Ігоря Жовква та Андрія Сибіги, заступника міністра закордонних справ України Миколи Точицького і радників керівника Офісу Президента України Олександра Бевза і Дарії Зарівної.

Нідерланди стали шостою державою, із якою Україна почала відповідні двосторонні переговори (до цього були США, Велика Британія, Канада, Японія, Франція). А також першою з країн, що не входять до G7.

«Символічно, що ми почали безпекові консультації з Нідерландами саме під час третьої зустрічі радників із нацбезпеки щодо реалізації Української формули миру, адже одним з елементів Формули є недопущення ескалації війни та повторення агресії. Нідерланди – надійний партнер України в наближенні нашої спільної перемоги», — сказав Андрій Єрмак.

Двосторонні консультації між сторонами стосувалися співпраці у військовій сфері, питання економічної відбудови України, спільних зусиль щодо притягнення російського агресора до відповідальності, а також санкційного тиску та використання конфіскованих активів.

Україна та Нідерланди узгодили план подальших дій на найближчу перспективу щодо підготовки до укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії.

Спілкуючись з радником Прем’єр-міністра Нідерландів із питань зовнішньої політики та оборони Джеффрі ван Льовеном керівник Офісу Президента подякував за нещодавній візит голови нідерландського уряду Марка Рютте в Одесу.

Окрім цього, співрозмовники торкнулися питання створення виробництва продукції оборонного призначення в Україні. Окрему увагу під час зустрічі було приділено подальшій підтримці з боку Нідерландів на шляху інтеграції України до ЄС і НАТО.

Сторони також наголосили на важливості продовження санкційного тиску на російську федерацію та спільної протидії російській дезінформації та пропаганді.

Також на полях третьої зустрічі на рівні радників Андрій Єрмак зустрівся з міністром закордонних та європейських справ і торгівлі Мальти Ієном Боргом. Він подякував мальтійській стороні за організацію безпрецедентної за кількістю учасників з усього світу зустрічі щодо принципів миру для України, Європи та світу, а також за активну підтримку територіальної цілісності й суверенітету нашої держави, зокрема в контексті ухвалення важливих для України рішень в ООН та інших міжнародних організаціях.

Своєю чергою Ієн Борг заявив, що Мальта одразу ухвалила рішення не бути стороннім спостерігачем, а допомагати Україні протистояти агресії, бо також поважає міжнародне право й Статут ООН і цінує життя людей. 

«Якщо ми дозволимо росії робити те, що вона хоче, це означає, що в майбутньому хтось інший теж почне чинити так само», — додав він.

Сторони констатували необхідність подальшого розвитку й практичного наповнення українсько-мальтійських двосторонніх відносин, зокрема спільної реалізації взаємовигідних ініціатив.

За словами Ієна Борга, ідеться не лише про відбудову після воєнних дій, а й про спільний із партнерами розвиток бізнес-проєктів, щоб Україна отримувала міжнародну допомогу.

Співрозмовники обмінялись думками щодо участі Республіки Мальта в імплементації окремих пунктів Української формули миру. Керівник Офісу Президента закликав мальтійську сторону зробити свій внесок у справу повернення викрадених українських дітей, а також долучитися до відповідних проєктів з відбудови нашої країни.

Міністр закордонних та європейських справ і торгівлі Мальти відзначив важливу роль України в забезпеченні світової продовольчої безпеки попри повномасштабну збройну агресію росії, що триває.

Мої відео