Вінниця Інформ

ПАРЄ рекомендує урядам країн-членів Ради Європи фактично визнати путіна нелегітимним після 2024 року

ПАРЄ рекомендує урядам країн-членів Ради Європи фактично визнати путіна нелегітимним після 2024 року
312241 ПЕРЕГЛЯДІВ

«ПАРЄ рекомендує урядам країн-членів Ради Європи фактично визнати путіна нелегітимним після 2024 року, за винятком окремих гуманітарних контактів. Це саме той інструмент, яким можуть скористатися наші дипломати, адже ПАРЄ на юридичних фактах довела, що в росії немає змінюваності влади, там є диктатура», — сказала народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня постійної делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

За словами Євгенії Кравчук, теми, пов’язані з Україною, були у фокусі й у топі під час жовтневої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі. Ухвалено ряд важливих резолюцій, однак зараз Україні треба бути ще активнішою, щоб нагадувати про себе, говорити про наслідки війни, про допомогу державі.

«На цій сесії були дебати щодо Ізраїлю, Нагірного Карабаху, Косово. Конфліктів, воєн стає все більше, але це дуже пов’язане із цим ланцюжком зла де, росія відіграє ключову роль. Нам вдалося показати, що війна росії проти України має екзистенційне значення для європейської спільноти й загалом для цивілізованого західного світу», — додала народна депутатка.

Вона зазначила, що ПАРЄ змінила своє рішення від 2010 року, коли назвала Голодомор в Україні просто злочином проти людяності. Тоді ж Президент України Володимир Зеленський написав: «Відновлення історичної справедливості та вшанування памʼяті жертв Голодомору надсилає чіткий сигнал: справедливе покарання за всі минулі та нинішні злочини Москви неминуче».

ПАРЄ також закликала всі парламенти держав-членів Ради Європи та інші парламенти наслідувати цей приклад.

«Зараз чітко зафіксовано, що це геноцид, а до країн-членів Ради Європи спрямовано заклик ухвалити аналогічні рішення. Після повномасштабного вторгнення дуже активізувалася ця робота й за цей період уже близько 20 парламентів різних країн світу проголосували за визнання Голодомору геноцидом», — нагадує Євгенія Кравчук.

На думку заступниці голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, важливим для України є резолюція ПАРЄ щодо нелегітимності путіна після закінчення його нинішнього президентського терміну та оголошення росії диктатурою. Хоча резолюції ПАРЄ не обовʼязкові для виконання. Вони мають політичну вагу та демонструють настрої в європейському суспільстві.

«ПАРЄ рекомендує урядам країн-членів Ради Європи фактично визнати путіна нелегітимним після 2024 року, за винятком окремих гуманітарних контактів. Це саме той інструмент, яким можуть скористатися наші дипломати, адже ПАРЄ на юридичних фактах довела, що в росії немає змінюваності влади, там є диктатура», — сказала членкиня постійної делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав це рішення та написав: «Вітаю потужну резолюцію ПАРЄ, яка визнає росію диктатурою. Понад 20 років одноосібного неконституційного правління призводить до злочинів усередині та за межами країни. ПАРЄ також закликала всі держави Ради Європи визнати путіна нелегітимним після завершення нинішнього терміну».

У пресслужбі Апарату Верховної Ради України нагадують, що під час останньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи було ухвалено цілу низку важливих для України резолюцій. Зокрема йдеться про визнання Голодомору актом геноциду українського народу, про послідовну підтримку України до її перемоги, а також про визнання  влади путіна після 2024 року нелегітимною та про підтримку створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу, який притягне російське керівництво до відповідальності.

Мої відео