Вінниця Інформ

Постачання індійських боєприпасів в Україну: хто злив цю інформацію — скоїв злочин

Постачання індійських боєприпасів в Україну: хто злив цю інформацію — скоїв злочин
9 ПЕРЕГЛЯДІВ

Тимчасовий виконувач обовʼязків директора «Спецтехноекспорту» Олексій Петров в інтерв‘ю з виданням «Бабель» сказав, що посадовці, які злили журналістам «Української правди» чутливі оборонні контракти державного підприємства «Спецтехноекспорт» (СТЕ) скоїли злочин і нашкодили державі.

Індія була сталим постачальником снарядів в Україну - Олексій Петров

На питання «чи готова Індія продавати Україні зброю власного виробництва попри тісні зв‘язки з Росією» Олексій Петров відповів: «Я не буду коментувати. Наслідки публікації цих контрактів — відповідальність журналістів і тих посадових осіб, що передали чутливу службову інформацію. За цим фактом я направив на [голову СБУ] генерала Малюка відповідне повідомлення про скоєння злочину. Це був наш сталий канал постачання — на сьогодні наші іноземні посередники повідомили про серйозні репутаційні втрати та реальну загрозу зриву постачань за укладеними контрактами».

Мовиться про лист Олексія Петрова до заступника міністра оборони, який свідчить про проблеми із закупівлею озброєнь. По-перше, великі оборонні контракти не завжди виконуються вчасно, а по друге – державні гроші не завжди повертаються після невиконання контрактів. У низці контрактів, які отримало видання, було вказане індійське виробництво та закупівлі через чеську компанію Excalibur Army. Олексій Петров розповів, що його компанія пропонує Агенції оборонних закупівель (АОЗ) канали «сталого постачання у великій кількості», а в ціну, зокрема, входить логістика.

«Європейські компанії беруть від трьох до десяти відсотків, це так званий перелом: вони готують документи, беруть на себе товар, а потім перенаправляють іншим компаніям або в інші країни. Це середній ринок, який сформувався на 2023 рік, і це без логістики, а лише за пакет документів посередника: імпортну ліцензію відповідного органу, потім експортну і транзитну. Така кампанія може бути не одна. Точніше, зазвичай вона не одна. І кожна країна чи компанія додає свій інтерес, який збільшує ціну», — сказав очільник «Спецтехноекспорту», відповідаючи на питання стосовно того, чому контракти часто не виконуються в строк і чому ціна на контракти в результаті є більшою.

Агентство Reuters із посиланням на 11 індійських і європейських урядовців і чиновників оборонної промисловості писало ще з вересня цього року, що країни Європи вже понад рік постачають в Україну артилерійські снаряди від індійських виробників зброї. Попри протести Росії Індія не втручається у торгівлю та не зупиняє її.

Правила індійського експорту передбачають, що використовувати зброю може лише заявлений покупець — інакше країна може припинити наступні продажі зброї. При цьому, як заявили два з опитаних агентством індійських чиновників, Індія не вчинила жодних дій для обмеження поставок до Європи.

Росія щонайменше двічі піднімала питання постачання індійського озброєння, але успіху не домоглася. Зокрема, це обговорювали на зустрічі між міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і його індійським колегою.

За інформацією Reuters Індія виробляє лише невелику кількість боєприпасів, які використовуються Україною. За словами одного з індійських чиновників, це менше ніж 1% від загальної кількості зброї, яку імпортує Київ після початку повномасштабного вторгнення Росії.

Саме індійські боєприпаси Україні постачають дві країни: Італія та Чехія (ця країна ініціювала постачання Києву артилерійських снарядів з-поза меж Європейського).

А компоненти до боєприпасів індійські виробники експортували до Іспанії та Словенії, які вже налагодили ланцюжки постачання для України.

Мої відео