Вінниця Інформ

Як юристи центру правової допомоги посприяли у поверненні земельної ділянки

Як юристи центру правової допомоги посприяли у поверненні земельної ділянки
54602 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після смерті батьків, пані Вікторії дістався у спадок будинок в селі. Її батьки все життя обробляли землю коло будинку і жодних нарікань з боку сусідів чи місцевої влади ніколи не було. Але коли жінка звернулася до нотаріуса для оформлення спадщини виявилось, що земельна ділянка не була оформлена ані у власність, ані у користування. Тож і оформити цю землю на себе в порядку спадкування пані Вікторія не може.
Нотаріус порадив пані Вікторії приватизувати цю земельну ділянку, для чого звернутися до сільської ради з клопотанням про надання дозволу на розробку проекту землеустрою.


Жінка так і зробила, але виявилося, що у цей же час до сільської ради звернувся і пан Володимир для отримання дозволу на цю ж земельну ділянку. І сільська рада чомусь вирішила, що правильним буде віддати цю ділянку саме пану Володимиру, а не пані Вікторії, хоча саме вона та її батьки тривалий час обробляли цю землю та підтримували її в належному стані. На свою заяву пані Вікторія отримала від сільської ради лише відписку.


Відчуваючи обурення через таку несправедливість, пані Вікторія вирішила звернутися до Новомиколаївського бюро правової допомоги для захисту своїх прав.
Пані Вікторія є малозабезпеченою особою, що надає їй право на безоплатну вторинну правову допомогу.
Юристами бюро були зібрані всі необхідні докази та прийнято рішення подати позов до суду про визнання незаконними та скасування рішень сільської ради. При цьому з матеріалів, які сільська рада надала до суду, стало відомо, що пан Володимир за цей час вже встиг затвердити свій проект землеустрою та зареєструвати у встановленому законом порядку право власності на спірну земельну ділянку.
І після всього цього сільська рада несподівано повторно винесла клопотання пані Вікторії на розгляд і задовольнила його, тим самим ще більше заплутавши жінку.


Проте юристи бюро не розгубилися та порекомендували пані Вікторії змінити предмет позову шляхом подання уточненої позовної заяви з додатковими вимогами про скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку. 
Після майже року розгляду справи та восьми засідань Вільнянським районним судом Запорізької області було прийнято рішення, яким позов пані Вікторія в основній його частині задоволено повністю та скасовані незаконні рішення сільської ради і державна реєстрації права власності на земельну ділянку пана Володимира.

Як пояснив Олександр Котов, юрист Новомиколаївського бюро правової допомоги: надання дозволу на виготовлення проекту відведення земельної ділянки відповідно до закону, є фактом початку реалізації права власності на землю, передбаченого статтею 14 Конституції України. Відповідно до статей 116, 118 Земельного кодексу України, селищна рада не мала права визначати пріоритетність того чи іншого заявника на стадії надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою на одну і ту ж саму земельну ділянку.

Такого висновку дійшов Верховний суд у постанові від 27.03.20218 року по справі № 463/3375/15-а.
Крім того, статтею 118 Земельного кодексу України наведено два альтернативні варіанти правомірної поведінки органу, у разі звернення до нього особи з клопотанням про надання дозволу на розробку проекту землеустрою:
а) надати дозвіл;
б) надати мотивовану відмову у наданні дозволу.


Таким чином, вказаною нормою однозначно регулюється порядок надання відповіді на зазначену заяву. Рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або про відмову у його затвердженні повинно оформлятися розпорядчим індивідуальним правовим актом, а не наданням відповіді шляхом листування тощо. Визначена законом процедура є способом дій відповідного органу державної влади або органу місцевого самоврядування у відповідь на звернення громадян щодо того чи іншого «земельного» питання.

Тож надання простої відписки на заяву про надання дозволу на розробку проекту землеустрою є порушенням норм Земельного кодексу України.
Що стосується вимог про скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку, то слід звернути увагу на правову позицію, викладену у постанові Великої Палати Верховного Суду від 04.09.2018 по справі № 915/127/18, за якою у разі, коли суд установить, що суб`єкт державної реєстрації прав правомірно прийняв рішення про державну реєстрацію права (зокрема, для державної реєстрації подані всі необхідні документи, які вимагаються відповідно до закону, та немає встановлених законом підстав для відмови у державній реєстрації права), це не є перешкодою для задоволення позову про скасування запису про проведену державну реєстрацію права, якщо наявність такого запису порушує право або інтерес позивача.

Номер справи в Єдиному державному реєстрі судових рішень - 322/1244/19
Посилання на рішення https://bit.ly/3dYTRjF

Мої відео