Вінниця Інформ

Тарас Кремінь: Чому знання державної мови обов’язкове, а от жодного державного закладу освіти немає?

Тарас Кремінь: Чому знання державної мови обов’язкове, а от жодного державного закладу освіти немає?
136183 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вже невперше влада попереджає про те, що 16 січня 2021 року всі у примусовому порядку повинні будуть перейти на спілкування українською мовою під час роботи. Так влада сподівається забезпечити розквіт та поширення державної мови по всій Україні.

Уся інформація про товари та послуги тепер повинна буде надаватись державною мовою. Всі, хто не дослухатиметься до цього, повинні будуть сплатити штраф. Спершу комісія, яка слідкуватиме за виконанням закону буде попереджувати, а потім вже накладати штрафи.

Винятком будуть ті випадки, коли клієнт сам проситиме говорити із ним іншою мовою. Так, сама реформа чудова. Адже вона сприятиме розвитку сфери обслуговування та поширюватиме на загал українську мову. Проте в ній є наразі один великий вагомий мінус на думку Тараса Кременя.

Чому сам закон створили та запровадили раніше, ніж в країні з’явились державні безкоштовні заклади освіти, в яких люди зможуть самостійно вивчати мову? Так, певний перелік заходів є, але це лише наразі букви на папері. А от штрафи цілком реальні. Звісно, деякі волонтери наразі створюють центри допомоги. Вони самі освоїли українську мову і тепер намагаються навчити інших вільно нею володіти. Проте, якщо держава так принципово поставилась до функціонування мови, не мала б вона створити й умови для її вивчення?

Тарас Кремінь вважає, що перш ніж створити комісію з перевірки виконання постанови, необхідно забезпечити кожного охочого громадянина відповідними мовними курсами. Так, в школах та вищих закладах освіти наразі українська мова вивчається, як єдина державна. Проте є багато людей, які навчання закінчили десятки років тому. А як ми пам'ятаємо, незалежність ми отримали лише 1991 року. Що ж тоді робити всім тим, хто школу завершив давно і багато років розмовляє іншою мовою, дивується Тарас.

Мої відео