Вінниця Інформ

Булінг: проблема суспільства та правова допомога

Булінг: проблема суспільства та правова допомога
187687 ПЕРЕГЛЯДІВ

27 772 звернення з боку батьків, 23 108-працівників навчальних закладів,30 178-дітей, 5 490-закікавлених осіб. І всі ці страшні цифри говорять про булінг та домашнє насильство. У 2018-2019 році служби психологічної допомоги прийняли 86 548 звернень від навчальних закладів про виявлення булінгу (цькування).
За статтею 173-174 КУпАП булінг -це психологічний, фізичний, економічний, сексуальний тиск, що проявляється зі сторони неповнолітньої дитини чи малолітньої особи до інших учасників навчального процесу, де в результаті виявляється насилля, шкода психологічному чи фізичному здоров'ю потерпілому.
Як виявляється, проблема булінгу (цькування) не підіймалася на високий щабель. А той взагалі її не приділяли уваги. Лише 19 січня 2019 року Верховна Рада України прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу". Хоч ця проблема й не є новою, та вперше на правовому полі про неї не говорили до цього часу. За даними ЮНІСЕФ у 2017 році в Україні було виявлено, що 67% малолітніх дітей зустрічалися з проблемою булінгу (цькування). Проблема є не лише серйозною та важливою, а й соціально-психологічною. Адже булінг — це не тільки конфлікт між однокласниками або однолітками, це ще й насильство, за яке передбачено адміністративну відповідальність у Кодексі України.
Конвенція про права дітей говорить, що жоден не може посягати на права особистого або сімейного життя дитини, її честь та гідність. Кожен є особистістю та індивідуальністю. А за статтею 52 Конституції України діти рівні у своїх правах. Тож будь-яке насильство до них має каратися та відповідати закону.
2020-рік став роком певних змін у різних сферах, зокрема освітній. Діти навчаються наразі в школах або ж вдома(дистанційно). Вперше навчальний рік розпочався в умовах світової пандемії коронавірусу і до цього потрібно було підлаштовуватися, як батькам, вчителям, так і учням. Але проблема насилля залишилася невирішеним питанням, завжди боулінг (цькування) всіх бентежив.
Навіть перебуваючи в карантинних умовах, ми спостерігаємо невтішні тенденції щодо проблеми насилля в закладах навчання. Часто цю проблему ігнорують або ж замовчують. З початку листопада 2019 по січень 2020 рік вже було зафіксовано Службою освітнього омбудсмена 53 випадки насилля та булінгу. Служба водночас відреагувала на всі запити, перевірила наявні злочини щодо особи та провела відповідні заходи профілактики. Крім того, із початком дії Закону про протидію булінгу, були проведені Службою освітнього омбудсмена певні тренінги. У 2019 році був проведений флешмоб #ЗапитайДитинуПроБулінг. Тут підіймалися такі теми як: розмова з дитиною про насилля, ознаки, які стають явними у поведінці пригніченої дитини, поради розв'язання проблеми. Також в грудні цього року Міністерство юстиції проводило Всеукраїнський антибулінговий тиждень та Всеукраїнський тиждень права. Знову ж таки до акції приєднувалися вчителі, учні, батьки, правові організації.
Важливим кроком у протидії булінгу (цькуванню) є ШСП(шкільна служба порозуміння). В даному випадку навчені старшокласники допомагають одноліткам або малолітнім дітям вирішити конфлікти, пропагуючи певні ухвалені рішення психологів, навчених педагогів, які теж отримали знання в організації ШСП.
Також позитивною стороною у протидії насиллю та дії Закону свідчить статистика кінця 2019. Суди розглянули на той час 316 справ булінгу. Серед мір покарання був штраф, громадські роботи, попередження та публічне вибачення.
Однак, є й негативні сторони цього Закону. Відтак, немає нормативних правових актів протидії;відсутність антибулінгових акцій; мала кількість кваліфікованих освітніх психологів, навчених людей; незнання куди звертатися у разі проблеми; слабка комунікація батьків та педагогів; відсутність роботи потерпівшого та органів охорони; замовчування проблеми закладами навчання.
Часто звичайні непорозуміння між дітьми стають початком великих проблем. Варто спочатку розв'язувати питання між батьками та школою. Однак, якщо ситуація посилюється, можна звернутися до працівників навчального відділу, службу у справах дітей або ж до органів Національної поліції України. За правилами, керівник навчального закладу має розглянути запит від сторони, що постала в стресовій ситуації. Подальші розслідування пов'язані із засіданням комісії протидії булінгу і в результаті приймаються відповідні міри покарання за Законом України "Порядку реагування на випадки цькування". Також постраждалий може звернутися по допомогу до Освітнього омбудсмена: https://eo.gov. ua.

Мої відео