Вінниця Інформ

«Співоча» баржа та інсталяції на Річковому вокзалі: Дніпро прийняв ГогольФест

«Співоча» баржа та інсталяції на Річковому вокзалі: Дніпро прийняв ГогольФест
65671 ПЕРЕГЛЯДІВ

Попри карантинні обмеження цьогоріч фестиваль відвідали майже 10 тисяч містян. Наймасштабніша мистецька подія осені тривала три дні.

Грандіозне світлове шоу, відкриття фестивалю на баржі з гуртом «ДахаБраха». Запуск Центру сучасної культури і Річковий вокзал, який перетворився на арт-інсталяцію. Перфоманси та театральні прем’єри — все це побачили гості міжнародного фестивалю сучасного мистецтва ГогольФест.

Усе пройшло з дотриманням карантинних вимог. На вході — маски та антисептики, за дистанцією слідкували ковід-менеджери. Як і обіцяли організатори, тема карантину стала не лише об’єктом мистецьких фантазій, а й обов’язковим правилом для відвідувачів та учасників.

Тому на церемонії відкриття замість масових гарцювань на концертному майданчику було незвичайне дійство — баржа посеред Дніпра з музикою та театром світла. Хедлайнером фестивалю виступив гурт «Даха Браха».

На думку співорганізаторки лекційної платформи «DniProГогольФест» Валерії Травкіної, крута ідея — саме так розв’язати ситуацію з концертом і з тим, що зараз у нас відбувається через коронавірус. Тому що у людей дійсно немає можливості збиратися разом.

Відвідувачі зізнавались: дуже хочеться, щоб такі дійства у Дніпрі проходили частіше. Глядацький інтерес до локацій не вщухав до глибокої ночі.

Річковий вокзал вперше перетворився із «заброшки» на мистецький центр. Ззовні там влаштували грандіозне лазерне шоу, а другий поверх віддали на «розтерзання» інсталяціям. Для митців не було жодних обмежень. Тож, вони складали до купи цеглу, писали на величезних відрубах поліетилену вірші, розписували стіни фарбами, плели тенета з мотузок та пнів. Клали кахлі, утилізували старі ТВ-скриньки.

Головною ж подією, на яку так довго чекав мистецький Дніпро стало перетворення маєтка на Крутогірному узвозі на Центр сучасної культури. Саме в ньому відбулась головна прем`єра фестивалю — Влад Троїцький із новою оперою «Про що мовчав Заратустра». Як пояснили творці, кожна теза — закінчена музична думка, кожне слово — нота, лабіринт із пошуку нових та старих істин.

Ще одним гучним івентом у стінах Центру став Human Draft - півгодинний перформанс на стику мистецтва, моди і технологій. Його назвали «Пробою пензля». А полотном у швейцарської художниці Маріанн Холленштейн виступили живі люди. Між ними і художником — кілометри, єдиною сполучною ланкою був екран смартфона.

Заключна вечірка фестивалю теж не стала винтяком з карантинних правил. Вона відбулася...в Ютубі. Тим не менше, тільки за приблизними підрахунками, цьогорічний ГогольФест відвідали за три дні щонайменше 10 тисяч людей.

Теги: DniPro ГогольFest, Дніпро,фестиваль,мистецька подія
Мої відео