Вінниця Інформ

Заробіток за кордоном: чому українці тікають з України?

Заробіток за кордоном: чому українці тікають з України?
169491 ПЕРЕГЛЯДІВ

Достатньо велика кількість роблять такий крок, як поїхати за кордон заробити гроші. Немає нічого страшного в тому, що українці шукають кращі умови за кордоном. Приблизно більшість думає, що заробить 3-6 тисяч євро і повернеться додому через декілька місяців. Але згодом звикають до такого способу заробітку, тож починають мігрувати щорічно. Більшість скаржиться на те, що після повернення в Україну тяжко знайти нормальну роботу, тому просто залишаються на заробітках. Соціальне опитування українських мігрантів показує, що тільки 20% не повернулися б працювати за кордон, а решта розглядають такий спосіб заробітку й надалі. Працівники кажуть, що перший раз було страшно їхати, бо очікували погане ставлення роботодавця, але 72% мігрантів залишилося задоволеними відношенням до себе за кордоном. Найбільш популярними країнами серед тих, хто мігрує є США, Німеччина та Великобританія. Причина попадання цих країн в топ є високі зарплати, не надскладна робота, хороші умови для праці та перспектива розвиватися в цій країні. Кожен третій українець хоч раз думав про те, щоб поїхати достатньо заробити саме за кордоном, а не в Україні. Точної інформації скільки людей виїхало на заробітки з України немає. Залишається спиратися на дані Державної служби статистики за 2015-2017 роки, яка нарахувала 1 млн 303 тисячі українських мігрантів. Нацбанк повідомляє, що 2019 року Україна отримала 12 мільярдів доларів США від трудових мігрантів. Цього року через пандемію очікується набагато менше грошового переказу в Україну. Через коронавірус з-за кордону станом на 27 березня повернулося близько 100 тисяч українців.

Чому українці шукають гроші в іноземних країнах?

Люди їдуть, бо їм не вистачає грошей. Переважно це люди, які не мають певної спеціальності й не можуть знайти себе у професії. Тож їм залишається їхати й заробляти більші гроші, де обіцяють 20 тисяч гривень за місяць. Єдине, що люди не враховують витрати на житло, дорогу та харчі під час заробіток. Є люди, які звикли їздити влітку на сезонні роботи цілими сім’ями, а після повернення йдуть на попередні роботи. Зараз популярний такий заробіток серед студентів, які хочуть себе реалізувати в іноземних країнах. Ці люди шукають посади, які наближені до їхньої спеціалізації. Важливо також те, скільки людей повертається. Тенденція в Україні невтішна, бо чим вища кваліфікація працівника, тим менша ймовірність повернення додому. Якщо людина знаходить стабільну роботу закордоном, то є вірогідність того, що туди переїде уся сім’я.

Ситуацію в Україні з великою кількістю мігрантів не вирішити навіть збільшенням зарплат. Треба мотивувати кваліфікованих працівників та молодь залишитися у власній країні та працювати для її розвитку. Необхідно чітко пояснювати людям, що їх чекає після роботи за кордоном. Владі потрібно бути гнучкішою із супроводом потенційних інвесторів. Також важливо розвивати підприємства, які готові брати молодих працівників, які працюватимуть не фізичною силою, а мізками. Вже зараз на українському ринку праці підприємствам не вистачає кваліфікованих працівників. Якщо раніше вони могли вакансію отримували майже сто кандидатів, то зараз обирають найкращих з найгірших.

Мої відео