Вінниця Інформ

У Дніпрі презентували мобільну станцію екомоніторингу повітря

У Дніпрі презентували мобільну станцію екомоніторингу повітря
39375 ПЕРЕГЛЯДІВ

Станція вимірює вміст у повітрі оксид вуглецю, оксиди азоту, діоксид сірки, фенол, формальдегід та інше. Окрім цього, вимірюється рівень гамма-випромінення та низка метеорологічних параметрів.

Як йдеться у повідомленні пресслужби Дніпропетровської обласної ради, це перша в Україні станція, що укомплектована високоточним обладнанням. Вона здійснює вимірювання параметрів забруднення повітря еталонними методами — такими, що відповідають вимогам директиви ЄС про якість атмосферного повітря.

«Запуск високоточної станції це черговий етап розвитку регіональної системи моніторингу Дніпропетровщини. Наша мета — максимальний моніторинг фізико-хімічних параметрів середовища, що дозволить контролювати як вплив промисловості, так і стан екосистем області», — зазначає заступник голови облради Олексій Ангурець.

Проєкт екологічного моніторингу обласна влада розпочала спільно із громадськістю і науковцями ще у 2016 році. По області вже функціонує 14 стаціонарних станцій та 3 мобільні.

Презентована сьогодні станція екомоніторингу — розміщена на базі автомобіля. Має можливість здійснювати вимірювання у будь-якій точці області та працювати як у автономному режимі, так і від електромережі. Станція аналізує дані в режимі онлайн, опісля показники передаються департаменту екології та екологічній інспекції. Останні і займаються аналізом збитків від підприємств-забруднювачів.

Вже наступного тижня виїзд станції запланований до Кривого Рогу.

Загальна вартість апарату, що буде здійснювати контроль за екологічною ситуацією в області, склала 13,5 млн. грн. із витратними матеріалами на три роки.

Теги: мобільна станція,екомоніторинг, Дніпро,повітря,шкідливі викиди,контроль
Мої відео