Вінниця Інформ

Країни НАТО планують передати мільйон безпілотників українським захисникам як частину військової допомоги.

Країни НАТО планують передати мільйон безпілотників українським захисникам як частину військової допомоги.
353460 ПЕРЕГЛЯДІВ

Цю інформацію оприлюднив 15 лютого Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг після засідання Ради Україна—НАТО (РУН) на рівні міністрів оборони. Він наголосив на тому, що група союзників згуртувалася для постачання мільйона безпілотників Україні, а також що 20 країн-членів НАТО утворили коаліцію для розмінування. Ці заходи, за словами Генсека, сприятимуть збереженню життів українців. Крім того, на засіданні РУН прийнято рішення про створення нової структури для забезпечення тіснішої взаємодії Збройних Сил України з Альянсом.

"Сьогодні ми прийняли рішення про створення центру спільного аналізу, освіти та навчання у Бидгощі, Польща", — зазначив Єнс Столтенберг. Незважаючи на те, що конкретних дат набуття Україною членства в НАТО не вказано, Генсек зауважив, що "Україна ближча до членства в НАТО, ніж будь-коли раніше".

За словами Генсека, започатковання РУН має на меті зміцнити політичну співпрацю під час наближення України до членства. "Мета полягає в тому, щоб наблизити Україну до членства так, щоб ми могли швидко прийняти рішення, і вони могли стати членами дуже швидко, подібно до Фінляндії і Швеції, коли вони подали заявку в травні, а вже в липні того ж року їх запросили стати членами", — пояснив Столтенберг. Рішення про створення спільного центру Україна—НАТО для аналізу, підготовки та навчання є ще одним кроком до наближення України до членства в Альянсі.

"Запрошення буде висловлено, коли погодяться всі члени та будуть виконані всі умови. Ми тепер стаємо дедалі ближче до цього", — додав Генсек.

Міністр оборони України Рустем Умєров наголосив на бажанні створити механізми для зближення партнерів з оборонної промисловості країн-членів НАТО та України. "Ми готові до створення спільних підприємств, спільних інвестицій, локалізації виробництва та розвитку оборонного сектору", — зазначив він. "Україна та країни НАТО повинні зосередитися на розбудові довгострокового оборонного потенціалу та стійкого ОПК", — додала пресслужба Міністерства оборони України.

Міністр також зауважив, що саміт НАТО у Вашингтоні має стати платформою для нових кроків, які приблизять Україну до членства в Альянсі.

Мої відео