Вінниця Інформ

Санкції в дії: Половина з понад 50 танкерів припинила перевезення нафти з рф

Санкції в дії: Половина з понад 50 танкерів припинила перевезення нафти з рф
299246 ПЕРЕГЛЯДІВ

Половина з понад 50 танкерів, що стали об'єктом санкцій США з жовтня 2023 року, припинила перевезення нафти з росії, повідомляє Bloomberg. Це свідчить про те, що дотримання обмежень посилює тиск на Москву.

За даними Bloomberg, після введення санкцій 18 танкерів, з них дев'ять були човниковими, відправилися від росії з пустими трюмами, тоді як інші 21 танкер не завантажували нафту. Ще сім танкерів простоювали до їх включення до списку санкцій. Протягом останніх двох місяців 14 танкерів, які перевозили російську нафту до Індії, залишалися без руху або стояли на якорі на сході від Сінгапуру. Близько половини з них не досягли свого пункту призначення.

Посилення санкцій також призвело до відмови грецьких танкерів від торгівлі російською нафтою.

У грудні США та інші країни «Групи семи» посилили заходи контролю за дотриманням цінової стелі на російську нафту, обмеживши судноплавні компанії, які перевозять сировину з росії за ціною, що перевищує 60 доларів за барель.

З кінця 2023 року під американські санкції потрапили компанії з ОАЕ, Туреччини та Ліберії, які керують 50 танкерами, якими володіють російські компанії, зокрема «Совкомфлот».

Створена Євросоюзом та країнами «Групи семи» цінова стеля на російську нафту була введена в грудні 2022 року з метою обмеження доходів Кремля під час війни в Україні. Незважаючи на це, Москва продовжує активно продавати свою нафту країнам, які не приєдналися до санкцій.

За даними Bloomberg, у 2023 році практично вся російська нафта, яка транспортувалася морським шляхом, продавалася за ціною вище 60 доларів за барель. Для уникнення санкцій російські компанії використовують так званий "тіньовий флот", кораблі якого фактично перебувають у володінні російських компаній, але плавають під прапорами країн, що не приєдналися до санкцій.

Мої відео