Вінниця Інформ

Міністр енергетики: "Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі"

Міністр енергетики: "Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі"
424229 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як розповів в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини» розповів міністр енергетики України Герман Галущенко, Хмельницька атомна електростанція буде найбільшою у Європі й навіть більшою за потужністю, ніж Запорізька АЕС.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Протягом року планується початок будівництва ще чотирьох блоків на Хмельницькій АЕС, два з яких – за сучасною американською технологією AP1000. Герман Галущенко нагадав, що будівництво 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС планувалося вже давно, і готовність 3-го енергоблока на сьогодні  є досить високою.

«Ми це розглядаємо як механізм компенсації потужностей окупованої Запорізької АЕС. Ми розуміємо, що повернемо цю станцію обов’язково, це питання часу. Інше питання – у якому стані ми її повернемо і чи зможемо одразу її запустити в роботу», — сказав очільник Міненерго.

За словами Міністра енергетики, українська сторона веде тісну співпрацю з американською Westinghouse за двома проєктами: будівництво 3-го та 4-го блоків за технологією ВВЕР-1000, а також побудова ще двох реакторів типу АР1000.

Він пояснив, що АР1000 – це технологія, яка ні в Україні, ні в Європі ще не використовувалася. Це американський тип реактора і дуже потужна технологія, яка, зокрема, передбачає нові підходи до безпеки, наприклад, якщо у разі знеструмлення реактор вимушений перейти на резервне живлення і дизель-генератор теж зазнає пошкодження, то навіть у такому разі АР1000 може функціонувати 72 години без жодного ризику  аварій.

Також очільник Міненерго додав, що будівництво нових реакторів потребуватиме часу, і найскоріше може бути введено в експлуатацію 3-ій енергоблок ХАЕС – приблизно за 2,5 роки.

«І з тою потужністю, яку зможуть видавати шість реакторів на Хмельницькій АЕС, вона буде найбільшою у Європі і навіть більшою за потужністю, ніж Запорізька АЕС», — підкреслив Герман Галущенко.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство енергетики повідомляло про надходження від Німеччини 225 млн євро до Фонду підтримки енергетики України, створеного за спільної ініціативи міністра енергетики України Германа Галущенка і єврокомісара Кадрі Сімсон. Тоді депутати Бундестагу запевнили, що підтримка українського енергосектору продовжуватиметься.
  • «На сьогодні завдяки нашим іноземним та міжнародним партнерам, які стали спонсорами Фонду, сума зобов’язань щодо грантових  внесків зросла вже до понад 400 млн євро. Ми дуже цінуємо те, що загальний внесок Німеччини є найбільшим за весь час функціонування Фонду і наразі становить 225 млн євро. За відповідні кошти здійснюються закупівлі енергетичного обладнання для потреб українських енергокомпаній, щоб проводити ремонтні й відновлювальні роботи на енергетичних об’єктах, які постраждали від російських атак», — сказала заступниця Міністра енергетики України Світлана Гринчук.
  • Окрім цього, з початку повномасштабного вторгнення російської федерації Німеччина надіслала Україні 89 вантажів із гуманітарною допомогою для енергосектору загальною вагою понад 1192 тонни.
  • Також Герман Галущенко раніше зустрівся з керівництвом Програми розвитку ООН (UNDP), де українські партнери презентували нову Програму співпраці «Build back greener». Вона спрямована на відбудову українського децентралізованого енергосектору та прискорення його «зеленої» трансформації.
  • Окрім короткострокових, згідно з новою програмою співпраці передбачаються й довгострокові проєкти «зеленої» трансформації енергетичного сектору. А саме реконструкцію підстанцій високої та середньої напруги, зміцнення стійкості критичної муніципальної інфраструктури завдяки децентралізації генерації, децентралізовану модель виробництва «зеленої» енергії, підвищення енергоефективності в громадських будівлях. 
Мої відео