Вінниця Інформ

Німеччина зробила найбільший внесок для підтримки українського енергосектору (225 млн євро)

Німеччина зробила найбільший внесок для підтримки українського енергосектору (225 млн євро)
392100 ПЕРЕГЛЯДІВ

Німеччина внесла 225 млн євро до Фонду підтримки енергетики України, створеного за спільної ініціативи міністра енергетики України Германа Галущенка і єврокомісара Кадрі Сімсон. Депутати Бундестагу запевнили, що підтримка продовжуватиметься.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Заступниця очільника Міненерго Світлана Гринчук зустрілась із делегацією представників Бундестагу ФРН. Серед них: депутати парламенту Німеччини Роберт Вольман, Кассем Тахер Салех, Гольґер Бекер, Катя Адлер.

Заступниця Міністра енергетики висловила подяку Німеччині за підтримку українського енергосектору й особливо підкреслила значення внеску ФРН до Фонду підтримки енергетики України.

«На сьогодні завдяки нашим іноземним та міжнародним партнерам, які стали спонсорами Фонду, сума зобов’язань щодо грантових  внесків зросла вже до понад 400 млн євро. Ми дуже цінуємо те, що загальний внесок Німеччини є найбільшим за весь час функціонування Фонду і наразі становить 225 млн євро. За відповідні кошти здійснюються закупівлі енергетичного обладнання для потреб українських енергокомпаній, щоб проводити ремонтні й відновлювальні роботи на енергетичних об’єктах, які постраждали від російських атак», — сказала Світлана Гринчук.

Окрім цього, з початку повномасштабного вторгнення російської федерації Німеччина надіслала Україні 89 вантажів із гуманітарною допомогою для енергосектору загальною вагою понад 1192 тонни.

На зустрічі заступниця очільника Міненерго ознайомила німецьких представників з результатами ремонтної кампанії на енергооб’єктах, яка стала наймасштабнішою за всю історію України. А також розповіла про заходи з посилення захисту енергетичної інфраструктури, які дозволяють забезпечувати стабільну роботу енергосистеми протягом нинішнього опалювального сезону.

Крім того, сторони зустрічі обговорили потреби українського енергосектору для відновлення із врахуванням завдань зеленого переходу і кліматичних цілей, а також перспективи розвитку відновлюваної енергетики. За словами Світлани Гринчук, Україна ставить собі амбітне завдання стати хабом «зеленої» енергетики у Європі, а відповідні завдання закріплені в Енергетичній стратегії.

Своєю чергою депутати Бундестагу під час зустрічі запевнили, що готові й надалі підтримувати Україну і її енергетичний сектор та зацікавлені в отриманні максимально актуальної інформації про потрібну допомогу.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство енергетики України повідомляло про зустріч очільника Міненерго Германа Галущенка з керівництвом Програми розвитку ООН (UNDP), де українські партнери презентували нову Програму співпраці «Build back greener». Вона спрямована на відбудову українського децентралізованого енергосектору та прискорення його «зеленої» трансформації.
  • Окрім короткострокових, згідно з новою програмою співпраці передбачаються й довгострокові проєкти «зеленої» трансформації енергетичного сектору. А саме реконструкцію підстанцій високої та середньої напруги, зміцнення стійкості критичної муніципальної інфраструктури завдяки децентралізації генерації, децентралізовану модель виробництва «зеленої» енергії, підвищення енергоефективності в громадських будівлях. 
  • Також Міністр енергетики раніше в інтерв’ю Національному телемарафону «Єдині новини» заявив, що зловживання можливістю не сплачувати за спожиту електроенергію в умовах війни мешканцями регіонів, не дотичних до бойових дій, є несправедливим щодо споживачів прифронтових областей, які здійснюють регулярні платежі.
Мої відео