Вінниця Інформ

Нові підходи до закупівлі продуктів для військовослужбовців

Нові підходи до закупівлі продуктів для військовослужбовців
324742 ПЕРЕГЛЯДІВ

На заключному засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань визначення нових підходів до закупівлі Міністерством оборони харчових продуктів з використанням електронної системи закупівель (МРГ), створеної Урядом для напрацювання нових підходів до таких закупівель, вирішили, що починаючи з другого кварталу 2024 року закупівлі продуктів харчування Міністерством оборони здійснюватимуть за новими правилами.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Міжвідомча робоча група за час своєї роботи напрацювала практичні рекомендації щодо того, як можуть бути організовані закупівлі на потреби Міністерства оборони за існуючих вимог, з одного боку, до безпеки, а з іншого -  до прозорості та конкурентності. Низка ідей, озвучених під час обговорень на МРГ, вже реалізовані Міністерством оборони як перехідні заходи. За інформацією військових, це значно вплинуло на вартість комплекту продуктів у бік зниження. 

Відтак важливо, що велика частина напрацювань робочої групи співзвучні чи враховані в нових підходах, представлених Державним оператором тилу. Для Міністерства економіки також надзвичайно важливо, що запропоновані Агенцією підходи сприятимуть залученню до участі в торгах саме національних виробників, а не посередників. Наразі завдання, для яких була створена робоча група, виконано. Міністерство економіки й далі працюватиме з ДОТ, Міноборони, іншими державними органами, з виробниками, громадянським суспільством, щоб спільно удосконалювати систему закупівель. Зокрема, вже наступного місяця ми плануємо подати на розгляд Уряду проєкт рішення, яким запровадимо ще одну, нову систему закупівель - динамічну, яка стане в нагоді, в тому числі, й під час закупівель продуктів харчування для військових», — сказала заступниця Міністра економіки України Надія Бігун.

Своєю чергою генеральний директор Державного оператора тилу Арсен Жумаділов розповів про нові підходи до закупівлі продуктів Міністерством оборони з 1 квітня наступного року. Серед них:

  1. Закупівля продуктів харчування здійснюватиметься за каталогом з 409 найменувань, але товари в ньому на етапі підготовки тендерної документації агрегуватимуться у більш ніж 25 категорій (наприклад, “м’ясні вироби”). Це відкриває широкі можливості для участі в закупівельних процедурах українських виробників. 
  2. Під час формування очікуваної вартості замовник орієнтуватиметься на дані щодо середньостатистичних цін з різних джерел, в т. ч. Держстату.
  3. Закупівля та логістика відокремлені. Виробник, який переміг у тендері, постачатиме продукцію на розподільчі центри. Послуги доставки з цих центрів до кінцевих споживачів закуповуватимуться державою окремо.
  4. Буде використовуватися динамічна система закупівель. Вона передбачатиме кваліфікацію учасників до початку торгів, можливість охочим пройти кваліфікацію протягом періоду дії кваліфікаційної рамки, приховати з метою безпеки певні дані щодо учасників.
  5. Людиноцентричність: стандартизовані меню будуть розроблені професійними технологами (в т. ч. тими, які нині захищають країну у лавах ЗСУ). Меню враховуватиме як потреби військових у різних видах раціонів, так і специфіку задоволення потреб в якісному харчуванні в умовах бойових дій.

«Стратегічні цілі, яких ми прагнемо досягти, впроваджуючи нові підходи, - це безперервність забезпечення потреб ЗСУ, довіра з боку суспільства, ринків, держави та наших міжнародних партнерів. Нарешті, ми прагнемо до інституційної стійкості. Щоб запропоновані нами підходи, прозорість та функціональність не залежали від перемінних факторів. В тому числі від того, хто очолює Агенцію», — резюмував Арсен Жумаділов.

Мої відео