Вінниця Інформ

Країни Євросоюзу готові підтримати український енергосектор

Країни Євросоюзу готові підтримати український енергосектор
314067 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністри енергетики країн-членів Європейського Союзу заявили під час чергового засідання Ради міністрів енергетики ЄС, що вони підтримують Україну й готові надалі допомагати українському енергетичному сектору у відновленні та здійсненні реформ.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

На цьому засіданні головувала віцепрезидент Уряду Іспанії Тереза Рібера, яка відзначила успіхи України в реалізації енергетичних проєктів і реформ, які продовжують здійснюватися навіть в умовах війни, та зауважила про потребу продовження руху заданим курсом.

Своєю чергою Європейський комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон розповіла, що початок переговорів між Україною та ЄС про членство держави в Євросоюзі підтверджує успішні зусилля української сторони інтегруватися в спільноту.

«Також важливим кроком є те, що український оператор системи передачі «Укренерго» став рівноправним членом ENTSO-E, що означає офіційну синхронізацію України з континентальною енергосистемою. Дякую, міністре, за ваш внесок у цей процес», — сказала Кадрі Сімсон, звертаючись до Міністра енергетики України Германа Галущенка, який в онлайн-форматі взяв участь у засіданні Ради міністрів енергетики ЄС.

Також Європейський комісар з питань енергетики відзначила зусилля українських енергетиків у процесі відновлення зруйнованої ворогом інфраструктури й висловила подяку країнам-донорам за внески до Фонду підтримки енергетики України, кошти якого дозволяють закуповувати обладнання для проведення ремонтів.

Як зазначила міністр клімату, довкілля, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії Леоноре Гевесслер, запрошення України до переговорів про членство стало потужним сигналом європейської підтримки.

У свою чергу Віцепрем'єр-міністр, міністр енергетики, бізнесу та промисловості Швеції Ебба Буш сказала, що її країна готова й надалі допомагати українській енергетиці: «Кажуть, що міжнародна спільнота втомилася від війни, але саме цього їм (росіянам – ред.) і треба. Тож ми не втомлюємося підтримувати вас. Ми будемо тут стільки, скільки ви будете цього потребувати».

Її підтримала міністр енергетики Бельгії Тіна Ван дер Стратен, яка відзначила початок переговорів з Україною щодо її членства та назвала це рішення "історичним". За її словами, Україну чекатиме багато роботи, зокрема у питанні інтеграції енергетичних ринків. Водночас вона засвідчила готовність Бельгії надавати Україні необхідну підтримку у цьому процесі.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство енергетики України повідомляло про енергетичну ситуацію в різних регіонах України. Як зазначали у пресслужбі Міненерго, через несприятливі погодні умови в чотирьох областях країни наразі знеструмлені 183 населені пункти. Однак додається, що запровадження графіків відключень побутових споживачів не передбачається.
  • Трохи детальніше про які регіони йшлось: У Донецькій області через негоду станом на 9:00 годину без напруги знаходяться 157 населених пунктів (23,6 тисячі абонентів), внаслідок бойових дій – 140 (154 тисячі точок обліку). Також зазначається, що упродовж доби було знеструмлено 36 населених пунктів (24,1 тисячі точок обліку), при цьому підключено 80 населених пунктів (25 тисяч споживачів). Над відновленням електропостачання працюють 58 бригад, 57 одиниць техніки. 
  • Тоді як у Київській області внаслідок проведення земляних робіт сторонньою організацією в Обухівському районі було пошкоджено підземний газопровід. Отож від газопостачання відключили 87 споживачів (приватні будинки). 
Мої відео