Вінниця Інформ

Дмитро Кулеба зустрівся із представниками Африканського Союзу

Дмитро Кулеба зустрівся із представниками Африканського Союзу
406856 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відвідуючи Ефіопію, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з Головою Африканського Союзу, Президентом Союзу Коморських островів Азалі Ассумані та Головою Комісії Африканського Союзу Мусою Факі Махаматом у місті Аддис-Абеб.

 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

 

Їхня зустріч відбулась  напередодні Дня Африки, який відзначається 25 травня. 

 

Дмитро Кулеба розмовляв з Азалі Ассумані та Мусі Факі Махамату про курс України на активізацію відносин із країнами Африки, який дозволить створити нові взаємовигідні можливості для наших держав, бізнесу та громадян.

 

«Активний діалог Президента Зеленського із африканськими лідерами та моє перше в історії турне Африканським континентом восени минулого року дали старт ренесансу українсько-африканських відносин”, — наголошує Міністр закордонних справ.

 

Він також зауважив, що держава починає активно взаємодіяти з країнами Африки в міжнародних організаціях, нарощувати співпрацю у сфері продовольчої безпеки, активно ділитись досвідом української воєнної дипломатії та протидіяти інформаційним загрозам.

 

Мета візиту Дмитра Кулеби до штаб-квартири Африканського Союзу напередодні Дня Африки — по-новому відкрити Україну для Африки, а Африку — для України. 

 

"Ми прагнемо зробити наш діалог більш системним та регулярним, аби Україна та країни Африки іще краще розуміли один одного", — підкреслив Кулеба.

 

У зв‘язку із цим сторони домовилися перевести на системну основу контакти та консультації на всіх рівнях між Урядом України та Комісією Африканського Союзу.

 

Також очільник МЗС акцентував на негативних наслідках російської агресії проти України на ситуацію в Африці. Йдеться про підвищення цін на продукти харчування, активізації діяльності ПВК «вагнер» та падіння соціально-економічних показників.

 

Міністр зауважив, що війна в Україні вплинула на весь світ, зокрема на Африканський континент. Тому критично важливо об'єднатись, щоб покласти край російській агресії на основі принципів Статуту ООН та української Формули миру.

 

Згадуючи мирні ініціативи, які висувають інші країни, Дмитро Кулеба наголосив, що вони мають відповідати логіці Формули миру Президента Зеленського, яка була зокрема відображена в положеннях відповідної резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

 

Представники обох країн окремо обговорили тему продовольчої безпеки в Африці. Український Міністр зазначив, що в рамках гуманітарної програми Президента України «Grain from Ukraine» впродовж грудня 2022 року – березня 2023 року український Уряд відправив 6 кораблів із вантажем 170 тис. тонн пшениці до Сомалі, Кенії, Ефіопії та Ємену. Ефіопія отримала 90 тис. тонн, Кенія – 25 тис. тонн, Сомалі – 25 тис. тонн, Ємен – 30 тис. тонн. Кулеба додав, що Україна планує найближчим часом відправити судна з агропродукцією і до інших країн, які потребують допомоги.

 

Наголошуючи на функціонуванні Чорноморської зернової ініціативи, Міністр згадує, як за цей період  до країн Африки було експортовано 123 судна із 3,3 млн тонн сільгосппродукції. Це дозволило стабілізувати ситуацію із продовольством в низці африканських країн.

 

У контексті цієї розмови Дмитро Кулеба закликав Африканський Союз вимагати від російської федерації не перешкоджати роботі зернового коридору в Чорному морі та зрештою припинити блокаду українських портів. 

 

На думку Міністра закордонних справ, росія не повинна використовувати продовольство, як зброю. Натомість експорт українських зернових без перешкод допомагатиме африканським країнам отримувати сільськогосподарську продукцію, яку вони потребують. 

 

"Закликаємо Африканський Союз чітко заявити росії про неприйнятність її деструктивної політики", — підкреслив очільник МЗС.

 

Раніше представники Міністерства економіки України зустрілись з делегацією ділових кіл Сполучених Штатів для обговорення та поглиблення співпраці в економічній сфері. Зокрема, розмовляли про залучення західних технологій (безпілотників, здатних  виявляти вибухівку дистанційно) для очищення українських земель.

Теги: МЗС України,Міністерство закордонних справ України,Дмитро Кулеба,Ефіопія, Україна,зерно
Мої відео