Вінниця Інформ

Скільки часу знадобиться для розмінування всієї території України та скільки це коштує зараз

Скільки часу знадобиться для розмінування всієї території України та скільки це коштує зараз
388041 ПЕРЕГЛЯДІВ

Внаслідок російського повномасштабного вторгнення багато територій України були та залишаються замінованими. За останніми даними від служби ДСНС [Державна служба України з надзвичайних ситуацій], об'єми замінування території України зросли в 10 разів, що загалом складає близько 30% території України. 

Як повідомляє Управління ООН з координації гуманітарних питань, Україна найбільш замінована країна у світі, і цю проблему доведеться вирішувати десятиліттями.

Окрім того, що третина земель є непридатними для сільськогосподарських робіт, через російські міни від початку повномасштабного вторгнення вже загинуло 185 людей та 404 — отримували травми.

Російські загарбники за декілька днів обстрілів роблять землю непридатною для вирощування сільськогосподарських культур, а на її відновлення знадобиться місяці роботи саперів.

За словами Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, влітку 2022 року росіяни застосовували  від 40 до 60 тисяч боєприпасів за день, частина з яких — не вибухнула. Ба більше, після довготривалого перебування на певній території росіяни залишають після себе вибухівки та міни в лісах і на полях. За оцінками Асоціації саперів, це близько 139 тис. кв. км. Це райони, в яких раніше відбувались бої, але ще залишаються прифронтові зони та окуповані території.

Наприклад, Албанії, після югославських війн, вдалось лише через 10 років розмінувати всю територію, при цьому масштаб замінування дорівнював 15 тис. кв. км, що удесятеро менше, ніж в Україні. Або Хорватія, у якої було заміновано близько  13 тис. кв. км території, а очистити землю не вдалось й до сьогодні.

Скільки коштуватиме очищення землі від наслідків російського вторгнення?

Як вважають в Українському клубі аграрного бізнесу, наразі на звільнених територіях заміновано 2 млн га полів і кожен рік їх простою коштуватиме Україні $800 млн. Крім того, навіть розмінування цих земель не дає ніякої гарантії, що фермери повернуться до своєї роботи. Туди потрібно ще повернути родючість. 

Київська школа економіки  у своєму "Огляді ЗБИТКІВ ВІД ВІЙНИ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ УКРАЇНИ" зробила висновок, що вартість відновлення сягатиме $40 млн. 

Харківський холдинг "Агротрейд" повідомляє, що рекультивація гектара землі після розмінування коштувала в середньому $100.

Але не вистачає спеціалістів

Існує два види розмінування: 

- оперативне —  очищення саперами ДСНС, Нацгвардії або ЗСУ ділянок, де виявлені вибухові предмети. Таке розмінування підходить для екстрених випадків.

- гуманітарне — обстеження всіх потенційно небезпечних територій за міжнародними стандартами, знищення вибухових предметів та проведення контролю якості. 

В Україні були випадки, коли іноземні партнери надсилали своїх фахівців, для розмінування територій. Так, наприклад, Польща таємно відправила 98 працівників поліції для розмінування київської області. Але цього не достатньо.

Цей процес занадто складний та довгий, а час не на українській стороні.

Наразі в Україні гуманітарним розміновуванням займаються вісім організацій-операторів, хоча кількості, необхідної для повного  розміновування вільних територій, не вистачає.

Робота фахівців з розмінування коштує 3-4 долари за квадратний метр. Весь обсяг роботи обійдеться дуже дорого для будь-якого фермера.

Хоча ЗМІ пишуть цифри від $400 до 900 млрд для повного розмінування — ці цифри занадто високі, оскільки не всі  139 тис. кв. км вкриті російськими мінами. 

Остання цифра, яку назвав проєкт  Military Feodal [покликаний допомогти аграріям, чиї поля постраждали внаслідок бойових дій],  звучала ще влітку 2022 року, і дорівнювала $5 млрд

Теги: Україна, відновлення україни, Російська агресія ,Російське вторгнення в Україну,міни
Мої відео