Вінниця Інформ

"Кожен може" – кожен з нас в силах допомогти

"Кожен може" – кожен з нас в силах допомогти
374627 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ставлення до людей з інвалідністю дуже різне у громадян нашої країни. Хтось хвилюється щодо того, щоб були всі можливі умови для нормального життя таких людей, а іншим абсолютно все одно і вони, наприклад, паркуються на місцях для інвалідів, використовують ліфти, призначені для них, коли поруч може бути звичайний ліфт, що так само працює. Але за роки незалежності Україна все-таки покращила ситуацію із ставленням до людей з інвалідністю, для них з'явилося більше можливостей. Але це більше стосується вже дорослих людей, що таки змогли нормально вирости, не дивлячись на проблеми. Наприклад, створюються спеціальні робочі місця із врахуванням їх потреб. Але у той же час дітям з інвалідністю допомога потрібна постійно. Про них мало хто замислюється, так само як і про те, що їм необхідна інтеграція у суспільстві та можливості для навчання і нормального, максимально повноцінного життя. Але насправді кожен може звертати на таких дітей увагу та допомагати. Це й доводить фонд "Кожен може".

Цей фонд фактично виріс із волонтерської ініціативи у 2014 році. Тоді, коли росія почала проявляти військову агресію на сході нашої країни та стосовно Криму, волонтери організації вже почали максимально допомагати тим, кому це було потрібно. І аж до 2017 року вони були зосереджені на допомозі пораненим та родинам загиблих в АТО. Окрім цього до 2015 року вони надавали і гуманітарну підтримку тим, хто залишився на цих територіях. Організація допомагала українським лікарням, забезпечувала продуктовими наборами, засобами гігієни, ліками, технікою, одягом та дитячим харчуванням велику кількість людей. Тут було засновано волонтерські центри, проводилися зустрічі для родин з метою психологічної підтримки, створювалися збори для допомоги на лікування та операції. А вже пізніше цей фонд переключився на допомогу саме дітям. Тут звернули увагу на те, наскільки складно батькам забезпечити для них гідні умови життя та лікування. Особливо це стосується внутрішньо переміщених осіб або тих, хто мешкав на сході України. Тому тут і почали створювати проєкти, покликані їм допомогти.

"Кожен може" підтримує різними способами. Так, тут надають адресну допомогу і близько 50 родин перебувають під постійною опікою організації. Наприклад, діти із вадами зору отримують від фонду необхідні тактильні тростини, різноманітну техніку та речі, пов'язані зі шрифтом Брайля, щоб мати змогу навчатися. Дітям із тетрапарезом надають спеціальні функціональні візки. Окрім цього допомагають тут і з ліками та реабілітацією для дітей з інвалідністю. Необхідні медичні препарати та засоби гігієни, ортези та хоча б якісь смаколики, щоб порадувати й душу – усім цим допомагає забезпечувати дітей фонд, надаючи неоціненну підтримку.

Але крім допомоги дітям, підтримує фонд і лікарні. Так, організація змогла закупити електрокардіографи та набори електродів для кардіоцентру, придбати мікроконвексний датчик та витратні матеріали до нього. Тут допомагають медичним закладам системно, закуповуючи обладнання та сплачуючи його ремонт. Це також дуже важливий напрямок, адже державним коштом всі витрати майже ніколи не можливо закрити. Проблема українського бюджету в тому, що завжди його було недостатньо саме для медицини, нерідко лікарням доводиться покладатися лише на благодійників. Тому ця допомога є дуже важливою.

Є серед напрямків підтримки у фонду і допомога стареньким. Люди літнього віку, що мають інвалідність та постраждали від війни в Україні, також потребують допомоги. Продукти та продуктові сертифікати, речі першої необхідності, обладнання, таке як тонометри та глюкометри, засоби гігієни, а також медикаменти – усім цим підтримувати стареньких дуже необхідно. Але окрім цього вони потребують і психологічної підтримки. Саме надаючи все це можна буде казати про гідну старість для тих, кому її не можуть забезпечити державно. І як у мирний час, так і під час війни підопічні літнього віку забезпечуються фондом всім необхідним.

У фонду є досить велика кількість друзів та партнерів. Його діяльність перевірена та підтверджена. Він є на Карті Благодійності, у Національному рейтингу благодійників та перевірений за стандартами прозорості та порядності згідно міжнародних критеріїв. Ця організація працює прозоро та відкрито, надаючи всі звіти. І тут вірять у важливість внеску кожного. Партнерство, регулярна допомога, волонтерство чи створення благодійної кампанії – будь-який напрямок підтримки є необхідним та важливим. Адже саме так можна допомогти більшій кількості людей.

Фонд "Кожен може" – це дійсно чудовий приклад того, що з простої волонтерської ініціативи може вирости дуже потужний фонд. І допомогти його роботі та втіленню проєктів в можемо і ми. На сайті дуже легко можна підтримати як разово, так і зробити підписку на щомісячну допомогу. Кожен з нас може допомагати та приносити тим, хто цього потребує, позитивні емоції та віру в хороших людей.

Мої відео