Вінниця Інформ

Загубив свій військовий квиток? Поради від родини Правниченків

Загубив свій військовий квиток? Поради від родини Правниченків
301445 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Марічка продовжує свою волонтерську діяльність і сьогодні у Хабі для ВПО до неї звернувся пан Тарас, який загубив свій військовий квиток. 

Він усвідомлював, що порушив обов’язок, передбачений Законом України «Про військовий обов‘язок і військову службу» - надійно зберігати цей документ, і не знав, яким чином йому діяти в подальшому для його відновлення. 

Марічка вже радилась з юристом, у випадку, якщо під час бойових дій, при переїзді, в окупації чи за інших обставин військовий квиток втрачено. 

 

Військовий квиток може бути виданий повторно у випадку: 

 

  • непридатності його для подальшого користування: фізичного погіршення стану документа; 
  • знищення під час стихійного лиха; 
  • втрати або викрадення; 
  • зміни прізвища, імені чи по батькові військовослужбовця (військовозобов’язаного, резервіста). 

Повторно військовий квиток може бути виданий тільки за рішенням керівника відповідного ТЦК та військкомату на підставі особистого рапорту військовослужбовця.  

 

Куди звертатися? 

 

Про втрату військового квитка діючий військовослужбовець зобов’язаний невідкладно повідомити безпосередньому командиру за місцем проходження військової служби рапортом із поясненням причин втрати військового квитка та проханням про його повторну видачу. 

Особа, звільнена з військової служби (військовозобов’язаний, резервіст), звертається із заявою до керівника військкомату, у якому перебуває на військовому обліку. У заяві також слід пояснити причини втрати квитка. 

 

Якщо необхідність одержання військового квитка повторно пов’язана зі зміною прізвища, імені чи по батькові військовослужбовця (військовозобов’язаного, резервіста), то він видається на підставі одержаного військовослужбовцем нового паспорта громадянина України. 

 

Важливо знати, що військовослужбовець може передавати військовий квиток іншим особам лише за умови одержання оформленої у встановленому порядку розписки про отримання відповідними особами такого квитка. 

 

За зіпсований або недбало збережений військовий квиток, через що він був втрачений, військовослужбовець несе відповідальність  

Статтею 211 КУпАП передбачений штраф за недбале зберігання в розмірі від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 гривень).  

 

У разі, якщо таке правопорушення вчинене повторно або в особливий період, сума штрафу складає від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 гривень)

Мої відео