Вінниця Інформ

Військові 115 окремої механізованої бригади ЗСУ у Сєвєродонецьку, повідомили, чи було насправді дезертирство

Військові 115 окремої механізованої бригади ЗСУ у Сєвєродонецьку, повідомили, чи було насправді дезертирство
271845 ПЕРЕГЛЯДІВ

Російська влада війну з Україною веде на два фронти: використовує не лише ракети та іншу зброю, але й дезінформацію та спекуляції в якості зброї, так сказати, масового ураження. Чимало наших ЗМІ підхоплюють теми, які розганяє агресор та російські агенти на території України, тим самим шкодячи репутації ЗСУ. Тут і фейкова інформація щодо знищення техніки та різних структурних підрозділів нашої армії, і нібито достовірна інформація про відсутність коштів на утримання армії, і історії з дезертирами. Остання тема активно піднімається всіма джерелами з травня. Саме тоді військові 115 окремої механізованої бригади ЗСУ у Сєвєродонецьку звернулися до Володимира Зеленського та Валерія Залужного зі скаргами щодо поганого оснащення та непрофесійного командування, а згодом просто втекли зі своїх позицій. Вже після втечі повторно записали відео з поясненням свого вчинку.

Що розповіли самі дезертири 115 окремої механізованої бригади?

Історія з бійцями 3 батальйону 115-ї окремої механізованої бригади ЗСУ розпочалася, коли вони відмовилися виконувати накази у Сєвєродонецьку у травні 2022 року. Тоді вони самовільно покинули свої позиції, записавши після цього відеоролик, у якому розповідали про погані умови служби, відсутність якісного озброєння та некомпетентне керівництво. Згідно з інформацією цієї групи військових, вони не мали підкріплення, про яке просили, що робило виконання завдань неможливим. Як розповіли бунтівники, їх кинули з автоматами проти танків, а в таких умовах воювати неможливо.

Згодом після цього втікачі записали наступне відео, де розповіли, що були відправлені до СІЗО номер шість міста Бахмут, як дезертири. При цьому зауважують, що вони не відмовляються служити Україні і захищати її. Нібито просто вимагають надання достойних умов та просять не відправляти їх на вірну смерть. 

Чи була зрада? Чому збунтувалися військові 115 окремої механізованої бригади?

Всі ці свідчення у більшості дуже перебільшені або взагалі не мають під собою ґрунту і є неправдою. Так оцінили сповідь своїх колишніх товаришів військові 115 бригади, які залишися на позиціях. Вони записали своє власне відео, у якому зізнаються, що дійсно на східних рубежах, куди їх направили воювати, небезпечно і дуже важко, оскільки ворог близько і переважає кількісно. Але якщо говорити про технічне оснащення, зброю та екіпірування, їхній підрозділ дуже добре підготовлений до боїв. Маючи навіть зразки іноземного озброєння, 115 бригада ефективно виконує поставлені завдання.  Бійці мають достатньо одягу та харчування і не відчуває ніякого дефіциту. Що стосується командування, у більшості бійців на нього також немає скарг.

Разом з тим про дезертирів (а інакше колишніх побратимів їм важко назвати) військові 115 бригади досить невисокої думки. Ще до своєї втечі вони ставилися недостатньо сумлінно до своїх обов’язків. Наприклад, маючи два тижні, не укріпили бліндажі. При цьому, як розповіли військові, бійцям надали дошки та інші необхідні матеріали та інструменти. А вирішивши просто в один момент піти з позицій, вони залишили в оточенні своїх 56 побратимів, що означало для них серйозну небезпеку.

Знаючи, що перебуваючи у складі бригади, дезертири мали багато претензій, решта воїнів з ними не погоджуються. Вони коментують, що можливо тому що більшість утікачів до війни були цивільними людьми, вони мали трохи неправильне уявлення про польові умови. Зіштовхнувшись зі справжньою війною та суворими реаліями, вони просто психологічно не впоралися і вирішили здатися. Разом з тим у іншому відео бійці 115 бригади говорять, що вони залишилися, аби боротися з ворогом. Тому незалежно від того, чи буде важко, будуть боронити державу і рано чи пізно принесуть перемогу.

 

Теги: 115 окрема механізована бригада, 115 механізована бригада, 115 бригада, 115 окрема механізована бригада зсу, 115 механізована бригада зсу, 115 бригада зсу
Мої відео