Вінниця Інформ

Що робити, якщо ви побачили протиправні дії?

Що робити, якщо ви побачили протиправні дії?
351713 ПЕРЕГЛЯДІВ
Новим загальним бар’єром для кожного українця сьогодні стала війна. Новий розділ Довідника безбарєрності «у воєнний час» надає відповіді на важливі питання, які виникають у наших громадян під час воєнного вторгнення. Тож сьогодні розповідаємо, що потрібно робити і до кого можна звернутися за допомогою у разі, якщо ви стали свідком протиправних дій.
1. Якщо є можливість, негайно зателефонуйте в поліцію на спецлінію «102». Назвіть правоохоронцям своє прізвище, ім’я, по батькові, дату, місяць, рік народження, місце проживання, номер мобільного телефону (щоб працівники поліції могли зв’язатися з вами) та адресу місця події.
2. Обов’язково дочекайтеся приїзду поліцейського патруля та повідомте про все, що бачили. У разі, якщо є інші свідки, попросіть їх зачекати разом із вами прибуття правоохоронців. Якщо ж вони не можуть залишитися на місці події, запишіть їхні повні дані, місце проживання та контактні телефони.
3. Якщо не вдається зателефонувати до поліції, зверніться до найближчого відділку або будь-якого правоохоронця, військовика, людини в формі, навіть до звичайних чоловіків.
4. У воєнний час за можливості звертайтеся по допомогу до штабів підрозділів територіальної оборони або безпосередньо до бійців тероборони, які несуть службу на блокпостах у населених пунктах, та членів місцевої самооборони.
5. Якщо подія відбувається у громадському місці, доцільно почати голосно та впевнено викликати поліцію, звертати увагу інших людей, знімати правопорушника на відео, закликати зробити це оточуючих.
Важливо запам’ятати зовнішність зловмисника: одяг, наявність особливих прикмет (борода, вуса, родимі плями, татуювання, шрами), анатомічні особливості (кульгавість), порушення мови тощо.
Якщо ви не маєте належної фізичної або спеціальної підготовки, тримайте безпечну дистанцію, у жодному разі не намагайтеся зупинити правопорушника самотужки або переслідувати його – він може бути озброєний. Надайте потрібну допомогу потерпілому, за необхідності – викликайте швидку за номером 103.
Залучайте до допомоги оточуючих. Будьте пильними та обережними.
Якщо ви бачите, що людину затримали російські військові, звертайтесь до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених на цілодобову лінію +38 067 650 83 32 або +38 098 087 36 01. За цими номерами також потрібно телефонувати, якщо ваша близька людина потрапила у полон.
Мої відео