Вінниця Інформ

Юристка системи БПД допомогла бабусі захисти права її онуків

Юристка системи БПД допомогла бабусі захисти права її онуків
331790 ПЕРЕГЛЯДІВ

На жаль, позбавлення батьківських прав не є поодинокими випадками у юридичній практиці. Перед тим, як наважитись на такий вагомий крок і запустити юридичний механізм позбавлення батьківських прав необхідно зважити всі «за» і «проти». 

Саме з такою проблемою до  Тлумацького бюро правової допомоги Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД звернулася пані Марія, яка декілька років разом із чоловіком виховує двох онуків. 

Рідні батьки дітей жодної допомоги у вихованні дітей не надають і надавати не планують. Пані Марія до останнього сподівалась на «виправлення» її сина та невістки, але усвідомлюючи, що ситуація не змінюється впродовж років вирішила позбавити їх батьківських прав і оформити опіку над внуками.

На надання правової допомоги було уповноважено юристку бюро Наталію Чігур,  яка  зібравши докази того, що батьки дітей систематично ухилялися від виконання батьківських обов`язків, неодноразово залишали малолітніх дітей без нагляду, зловживали алкогольними напоями, а також не забезпечили належні умови для нормального життя та розвитку дітей,   підготувала  та подала позовну заяву до суду з вимогою про  позбавлення батьківських прав та встановлення опіки щодо малолітніх дітей. 

В ході судового розгляду було підтверджено те, що протягом останніх кількох років про дітей піклується бабуся, яка забезпечує онуків усім необхідним, діти відвідують гуртки та мають належні умови для життя.

Представник Служби у справах дітей в судовому засіданні вимоги позову підтримала, просила їх задовольнити, повністю підтвердила зазначені в позовній заяві обставини.

В судовому засіданні, також, було заслухано дитину, якій вже виповнилося 10 років, та яка просила призначити бабусю її опікуном.

Взявши до уваги всі обставини справи, Тлумацький районний суд Івано-Франківської області ухвалив:  позбавити відповідачів батьківських прав та стягнути аліменти на утримання двох дітей з батька й матері на користь бабусі, призначити бабусю опікуном дітей. 

Статтею 171 СК України передбачено, що дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім`ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також з питань сім`ї. Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном. Проте суд має право постановити рішення всупереч думці дитини, якщо цього вимагають її інтереси, - коментує Наталія Чігур.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень:https://reyestr.court.gov.ua/Review/99787483

Мої відео