Вінниця Інформ

Чи можна стягувати кошти із заробітної плати?

Чи можна стягувати кошти із заробітної плати?
354439 ПЕРЕГЛЯДІВ

Закон України «Про виконавче провадження» передбачає стягнення із заробітної плати боржника, його пенсії, стипендії та інших доходів, якщо у нього немає коштів на рахунках у банках чи інших фінансових установах, відсутнє майно, які би покрили суму стягнення, а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів. Про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника виконавець виносить постанову, яка надсилається для виконання підприємству, установі, організації, фізичній особі, фізичній особі – підприємцю, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи. Однак існують підстави, які надають боржнику право на скасування виконавчих написів нотаріусів через суд.

До них відносяться: • неповідомлення боржника про наявність у нього боргу (письмово за 30 днів до вчинення виконавчого напису);

• прострочені боргові вимоги (минуло понад 3 роки з моменту виникнення права вимоги за борговим документом);

• безпідставно нараховані відсотки за кредитом;

• відсутність оригіналу кредитного договору, засвідченого нотаріально.

У разі невідповідності вчинення виконавчого напису вимогам законодавства слід звертатися до суду з оскарженням виконавчого напису нотаріуса та визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає до виконання. Для звернення до суду потрібно мати матеріали виконавчого провадження, копії постанови про відкриття виконавчого провадження та копії виконавчого напису нотаріуса. Їх можна отримати в державного або приватного виконавця, який відкрив виконавче провадження, звернувшись із відповідною заявою. 

Мої відео