Вінниця Інформ

Синтетичне серце – інноваційні технології у справі

Синтетичне серце – інноваційні технології у справі
324833 ПЕРЕГЛЯДІВ

Регенеративна медицина стрімко рухається уперед. Вчені з Університету Макгілла розробили новий біоматеріал для загоєння ран. 

 

Проблеми зцілення пацієнтів після операцій підштовхнули канадських вчених до технологічного стрибка. Розроблений ними біоматеріал досить міцний, щоб відновлювати серце, м'язи та навіть голосові зв'язки. Цей новий ін'єкційний гідрогель в першу чергу призначений для загоєння ран. Як приклад, він допомагає тканинам витримувати постійні рухи під час биття серця після серцевого нападу. Гідрогель вводять ін'єкцією в організм, де він змушує біоматеріал утворювати стабільну пористу структуру, яка дозволяє живим клітинам рости або проходити через пошкоджені органи. Дослідники сподіваються, що у майбутньому новий гідрогель може буде використаний як імплантат для відновлення голосу людей з пошкодженими голосовими зв'язками. 

 

Щоб довести ефективність роботи винаходу, вченим довелося проводити велику кількість тестів щодо перевірки міцності гідрогелю. Для експериментів використовували спеціально розроблену машину для моделювання екстремальної біомеханіки голосових зв'язок людини. Новий біоматеріал залишився неушкодженим після вібрації зі швидкістю 120 разів на секунду протягом 6 мільйонів циклів, тоді як інші стандартні гідрогелі розкололися на шматки, оскільки вони не могли впоратися з навантаженням.

 

До цього винаходу жоден ін'єкційний гідрогель не мав одночасно високої пористості та ударної в'язкості. Щоб розв'язувати цю проблему, вчені додали у формулу полімер. За словами дослідників, нововведення стане проривом у сфері розвитку тканинної інженерії та створення модельних тканин для перевірки ліків. Також команда планує використовувати технологію гідрогелю для створення легень для тестування ліків від COVID-19.

 

 

Мої відео