Вінниця Інформ

Європейський суд з прав людини закликав Польщу перевірити на «незалежність» судову владу

Європейський суд з прав людини закликав Польщу перевірити на «незалежність» судову владу
430110 ПЕРЕГЛЯДІВ

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) призвав Польщу вжити "швидких заходів щодо виправлення становища" в галузі верховенства закону та незалежності судової влади в опублікованій постанові, в якій суд стверджує, що двом польським суддям відмовили і їх конституційному праві на справедливо і незалежне слухання.

Суд розглядав скаргу двох польських суддів, Моніки Долинської-Фічек та Артура Озімека, які подали заяву про зміну посади та отримали відмову від Національної ради магістратури (KRS) – органу, який призначає суддів. Вони оскаржили це рішення у 2018 році, та їх апеляції було розглянуто Палатою надзвичайного контролю та громадськими справами Верховного суду Польщі. Вона відхилила апеляцію у 2019 році.

Палату було створено в рамках урядової реорганізації польських судів у 2017 році, і всі судді цього суду були призначені Палатою Верховного суду, яка сама була реорганізована того ж року.

Європейський суд з прав людини також встановив, що президент Польщі Анджей Дуда призначив суддів до Палати надзвичайного контролю за рекомендацією Верховного суду, незважаючи на іншу ухвалу Верховного адміністративного суду Польщі, який призупинив цю рекомендацію. Це було зроблено "з явною зневагою до верховенства закону", йдеться у постанові.

Долинській-Фічек та Озімеку було відмовлено у праві на справедливе слухання, що порушує Європейську конвенцію з прав людини, оскільки ЄСПЛ дійшов висновку, що судді палати Верховного суду були призначені під "неправомірним впливом законодавчої та виконавчої влади" і що Палата надзвичайного контролю та громадських справ Верховного суду не є "трибуналом, створеним на підставі закону".

 

Суд зобов'язав Польщу виплатити 15 000 євро як компенсацію шкоди кожному із заявників.

Мої відео