Вінниця Інформ

Вчені та ентузіасти-екологи зберуть та вивчать еДНК для морських об'єктів Всесвітньої спадщини

Вчені та ентузіасти-екологи зберуть та вивчать еДНК для морських об'єктів Всесвітньої спадщини
333571 ПЕРЕГЛЯДІВ

ЮНЕСКО починає здійснення проекту зі збору даних про морські екосистеми, що входять до об’єктів Всесвітньої спадщини. Задля оцінювання стану підводного світу буде використовуватись передовий метод аналізу екологічної ДНК.

Метод вивчення екологічної ДНК (еДНК) передбачає збір і аналіз проб з навколишнього середовища - ґрунту, води, повітря - а не з окремого джерела. У процесі життєдіяльності ДНК різних організмів потрапляє в навколишнє середовище і накопичується в ній. Тому про наявність в екосистемі якогось виду організмів - будь то рослини або тварини, можна судити за непрямими ознаками.

Вчені таким чином можуть робити висновки про те, чи збереглися в конкретному місці охоронювані види, наприклад ті, що занесені до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи. Оскільки для точного аналізу потрібен великий масив даних, в зборі зразків екологічної ДНК будуть брати участь не тільки вчені, а й звичайні громадяни, кому цікава природоохоронна діяльність і небайдуже майбутнє планети. Через те, що вони не є вченими, вони можуть виявитися основоположниками нового прогресивного методу вивчення природи.

Річ у тім, як повідомили з ЮНЕСКО, що метод використання екологічної ДНК для моніторингу стану океану знаходиться зараз на етапі становлення. В рамках цього, без перебільшення, новаторського проекту в області екологічної ДНК планується відпрацювати і впорядкувати стандарти відбору проб і управління отриманими даними. Вперше послідовна методологія буде застосована відносно відразу декількох охоронюваних морських районів. Таким чином будуть сформовані глобальні стандарти в цій галузі.

За планом, всі дані будуть оброблятися і публікуватися інформаційною системою океанічної біогеографії - найбільшої у світі системою даних з відкритим доступом про поширення і різноманітності морських видів. Робота системи підтримується колективно всесвітньою мережею, що складається з тисяч вчених, адміністраторів і користувачів даних.

Під час коментування початку проекту, Володимир Рябінін, виконавці секретар Міжурядової океанографічної комісії та заступник Генерального директора ЮНЕСКО, зазначив, що відбір зразків екологічної ДНК може стати новаторським і доступним способом вивчення океанічних екосистем, їх складу і поведінки, допоможе налагодити більш стійке управління океанічними ресурсами.

Проводити цей масштабний науковий експеримент будуть на морських об'єктах Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. До морських об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО належать Мангрові зарості Сундарбанс (Індія і Бангладеш), Національний парк Еверглейдс (США) і Затока Шарк (Австралія), де знаходяться найбільші у світі поля морських водоростей, Великий Бар'єрний Риф і Ваттове море (Данія, Німеччина, Нідерланди).

Це зони Світового океану з особливими характеристиками: багатим біорізноманіттям та унікальними екосистемами, які являють собою приклад важливих етапів у розвитку Землі. Першим об'єктом в Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1981 році став Великий Бар'єрний риф біля узбережжя Австралії. За 40 років цей список значно розширився і тепер є глобальною мережею з 50 морських об'єктів.

За задумом ЮНЕСКО, розрахований на два роки проект по еДНК зможе допомогти оцінити та зрозуміти ступінь уразливості морського біорізноманіття до зміни клімату і вплив цієї зміни на розподіл і міграцію морської флори та фауни на території морських об'єктів Всесвітньої спадщини. Проект проводиться в рамках оголошеного Організацією Об'єднаних Націй Десятиліття науки про океан в інтересах сталого розвитку (2021-2030 рр.).

Мої відео