Вінниця Інформ

Коли руйнується життя підлітка – допоможе відновне правосуддя

Коли руйнується життя підлітка – допоможе відновне правосуддя
224146 ПЕРЕГЛЯДІВ

У батьків для розлучення можуть бути вагомі причини, але у дітей воно вибиває ґрунт з-під ніг. Щоб для дитини розлучення не стало катастрофою на все життя, дорослі повинні пам'ятати: вони залишаються батьками.

Для Антона розлучення батьків стало психологічною травмою. Мати всю свою  увагу приділяла новій родині. Коли хлопцеві виповнилось 11 років її позбавили батьківських прав. Чотири роки Антон перебував в дитячому будинку, звідки його забрав батько, та налагодити стосунки їм було вкрай важко. Відсутність виховання призвела до того, що хлопець почав тікати з дому, почав жебракувати та проживати на вулиці. Довірливі відносини склались у Антона зі шкільною подругою Катериною та її матір’ю, тож хлопець став частим гостем у їхньому будинку.

Коли з проблемами зіштовхнулась Катерина, Антон підтримував її маму, допомагав жінці по господарству. Та одного разу він не виправдав довіри та здійснив дуже необачний вчинок – викрав телефон і втік. Не збираючись повертатись до батька хлопець й далі жив на вулиці, де його  й затримала поліція.

Дізнавшись про можливість участі у проекті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» хлопець та його батько одразу погодились, адже кримінальне  правопорушення Антон вчинив вперше, та й потерпіла відразу надала згоду. Антону було дуже соромно перед родиною подруги, участь у проекті дала можливість  вибачитись, примиритись, відновити втрачену довіру. Отримавши з прокуратури згоду на участь у проекті від хлопця, його батька та потерпілої жінки Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях було призначено адвоката-медіатора та досягнуто домовленостей з психологом про зустріч з хлопцем для складання психологічного портрету.

Враховуючи складні стосунки в родині Антон перебував в центрі соціально-психологічної реабілітації для дітей. 

Антон проявляв хвилювання та жаль з приводу скоєного правопорушення, був стурбований тим, що засмучує рідних, особливо бабусю, - розповіла психолог після зустрічі з ним.

Медіація відбулась в приміщенні Регіонального центру. Спілкування сторін було дуже емоційним, потерпіла була розчарована необачним вчинком хлопця, але прагнула допомогти йому виправити ситуацію, та й Антон вибачився й запропонував в подальшому допомогу по господарству, що й було відображено в угоді про застосування Програми. Крім того батько хлопця повністю відшкодував вартість викраденого телефона. Тож хлопець примирився з потерпілою жінкою та продовжив заняття з психологом, який розповів що після проходження курсу корекційно-розвиваючої програми та комплексу занять на зниження емоційної тривожності у Антона змінився його психологічний стан, усвідомлення себе в соціумі та головне – покращились відносини з батьком.

 

 

 

Теги: безоплатна правова допомога,відновне правосуддя, викрадення телефону, допомога підліткам
Мої відео