Вінниця Інформ

Описка в судовому рішенні: процедура виправлення

Описка в судовому рішенні: процедура виправлення
415418 ПЕРЕГЛЯДІВ

Інколи в тексті судового рішення виявляється описка, зокрема в написанні прізвища, імені, по батькові, дати тощо, чи арифметична помилка, що утруднює чи робить неможливим його виконання. Що робити в таких випадках? – одне з питань, що цікавить клієнтів системи надання безоплатної правової допомоги. Про законодавче регулювання процедури виправлення описок в судовому рішенні розповідає начальник відділу «Новгород-Сіверське бюро правової допомоги» Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Довбня.

Хто має право звертатись до суду за виправленням помилки в рішенні суду?

Статтею 269 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки або арифметичні помилки.

Відповідні положення містяться й у статті 253 Кодексу адміністративного судочинства України та у статті 243 Господарського процесуального кодексу України.

Варто зауважити, що звернутися до суду із заявою про внесення виправлень можна незалежно від того, набрало судове рішення законної сили чи ні.

Що ж вважається опискою та арифметичною помилкою, яка підлягає виправленню?

Відповідаючи на це питання варто звернутися до практики Верховного Суду. Так, Верховний Суд у постанові від 21.07.2020 у справі № 521/1074/17 зазначив, що описка – це зроблена судом механічна (мимовільна, випадкова) граматична помилка в рішенні, яка допущена під час його письмово-вербального викладу (помилка у правописі, у розділових знаках тощо). Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належать написання прізвищ та імен, адрес, зазначення дат та строків тощо.

Не є опискою граматичні помилки, які не спотворюють текст судового рішення та не призводять до його невірного сприйняття: неправильне розташування розділових знаків, невірні відмінки слів, застосування русизмів та діалектизмів тощо.

Щодо арифметичних помилок, то Верховним Судом, зокрема, у постанові від 29 січня 2021 року у справі № 22-ц/354/11 роз’яснено, що арифметична помилка – це помилка у визначенні результату підрахунку: пропуск цифри, випадкова перестановка цифр, спотворення результату обчислення у зв’язку із використанням несправної техніки.

Не є арифметичними помилками, а отже, не можуть бути виправлені застосування неправильних методик підрахунку та неправильних вихідних даних для проведення арифметичних обчислень.

Суд може виправити лише ті арифметичні помилки, яких він сам припустився. Якщо такі помилки наявні у висновку експерта або в наданих суду документах, вони судом не виправляються.

При цьому, в пункті 19 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18 грудня 2009 року № 14 «Про судове рішення у цивільній справі» зазначено, що вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності.

Які ж строки розгляду заяви про внесення виправлень?

Зазвичай питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

Заява про внесення виправлень розглядається протягом десяти днів після її надходження.

Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.

За подання заяви про виправлення описки чи арифметичної помилки судовий збір не сплачується.

Мої відео