Вінниця Інформ

На карантині. Як криза всіх об’єднала

На карантині. Як криза всіх об’єднала
401296 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пандемія ковід-19, яка охопила весь світ у 2020 році, продовжує докорінно змінювати життя українців і в період сьогодення. Карантин торкнувся не тільки сфери охорони здоров’я, а й таких аспектів, як робота, доходи, дозвілля сучасних мешканців України. Майже всі галузіукраїнської економіки опинилися у кризовому стані, який охопив безліч провідних європейських держав. Головний економіст Міжнародного валютного фонду Гіта Гопінад ще на початку першої хвилі пандемії  наголошував, що майбутня криза матиме дійсно планетарні масштаби і жодній з країн не буде під силу її оминути. Його прогнози справдилися. 

 

З березня 2020 року Україна проводила низку локдаунів, вводячи певні обмеження та режим самоізоляції для всіх мешканців. Такі рішення хоча й були прийняті задля стабілізації кількості хворих та контролю над епідемічною ситуацією, однак мали й деякі негативні наслідки. Сектор малого бізнесу зазнав значних втрат у доходах та погано розвивався: за офіційними даними Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців (ЄДР) закрилося на 16% менше фізичних підприємств, ніж це було у 2019 році. Такий показник є найнижчим за останні 4 роки.

 

Карантин також негативно вплинув на психічне здоров’я людей. Згідно з попередніми висновками міжнародного опитування дітей та дорослих, проведеного ЮНІСЕФ та інститутом Геллапа, у середньому кожен п'ятий із опитаних молодих людей у ​​віці 15-24 років заявив, що часто почувається пригніченим або мало зацікавленим у тому, щоб чимось займатися. Звісно, фізичне здоров’я зазнало ще більшої руйнації: хвороба має свої негативні наслідки для організму у випадку ускладнень. Тому не можна не враховувати факт погіршення емоційних та фізичних станів українців, який напряму впливає на рівень та спосіб життя мешканців. 

 

Економічна криза стала приводом для об’єднання людей задля покращення умов їхнього існування. Люди згруповується, аби придумувати та створювати нові способи та види бізнесу, який допоміг би підняти цю сферу економіки з колін. За період карантину популярними стали сервіси з доставки та онлайн-магазини, тому що їх робота ніяк не обмежується протиепідемічними заходами. Юні підприємці створюють нові ресурси та ідеї для модернізації цієї структури. Керівник Glovo в Україні Дмитро Красновський вважає, що у перспективі ринок доставки продуктів харчуванняможе зрости до 1 мільярда євро. 

Також діють спеціальні донорські програми для підтримки малого бізнесу, які згуртовують довкола себе молодих підприємців та допомагають їм у веденні справ.

 

Оздоровча сфера також об’єднала українців. Задля поборення глобальної епідемії суспільство почало звертати все більше уваги на засоби особистої гігієни та дезінфекції. Люди намагаються дотримуватися всіх санітарних норм під час перебування у громадських місцях заради того, аби разом перемогти коронавірус. Звісно, це надає мешканцям нашої країни відчуття згуртованості в часи пандемії. 

Люди також об’єднуються в онлайн-форматі через соціальні мережі: в липні 2021 року зафіксовано на 10,5% більше активних користувачів, ніж у липні 2020 року. Twitter теж зафіксував зростання власного першого кварталу на 23% для щоденних активних користувачів порівняно з докарантиннимчасом. Люди спілкуються та знаходять підтримку через соціальні мережі, це допомагає їм відчувати себе краще та взаємодіяти одне з одним. Українська аудиторія Фейсбук та Інстаграм порівняно з 2020 виросла на 1 млн. кожна до 16 та 14 млн. відповідно. Таким шляхом люди об’єднуються, обговорюючи останні новини епідемії та карантину.Їхнє емоційне здоров’я від спілкування та підтримки значно поліпшується.

 

Карантин й справді об’єднав велику кількість людей різними способами. У нас є спільна мета – подолати кризу та ліквідувати вірус, і разом її буде значно легше досягти.  

Мої відео