Вінниця Інформ

День Захисника України, День козацтва, Покрова Пресвятої Богородиці: що пов'язує ці три свята?

День Захисника України, День козацтва, Покрова Пресвятої Богородиці: що пов'язує ці три свята?
189694 ПЕРЕГЛЯДІВ

14 жовтня українці святкують День Захисника України. На честь цього дня проводять традиційні заходи: піднімають український прапор та проводять урочистості на військову тематику. А також щорічно вшановують пам'ять полеглих хлопців в бою за українські землі.
Так, експрезидент Петро Порошенко 2015 року прийняв закон про зміну дати та назви свята українських захисників. Тож 23 лютого наразі офіційно не вважають вихідним днем та День Захисника Вітчизни змінили на більш сучасний лад- День Захисника України.
Водночас експрезидент Леонід Кучма зазначив, що в цей день потрібно гідну шану віддавати й українському козацтву. Тож з 1999 року громадяни України святкують ще й День Українського козацтва. Зародження державності, місце козака мало завжди велике значення. З 2000-го року були створені українські бойові угруповання. В результаті цього вже багато років поспіль влаштовуються бойові турніри, мистецтва, кінні походи тощо.
Також ця дата славиться визначним святом Покрови Пресвятої Богородиці- великим церковним святом. Покрова символізує спокій та засинання природи: листя з дерев опадає та вкриває землю. За давніми прикметами, в цей час на Карпатських землях отари овець повертаються з пасовищ, а пастухи з далеких мандрів. Люди моляться в церквах та просять Діву Марію про здоров'я, добробут та благополуччя в родині. Вважається, що той, хто помолився в цей день та звернувся до Богородиці, остання оберігатиме його протягом всього року. Також на Покрову вважалося не гріх допомагати нужденним по господарству. Сиротам або вдові охочі могли поприбирати, дах хати перекрити або їсти приготувати. А українські господині вранці на Покрову Пресвятої Богородиці розпалювали піч, додаючи плодових дрів, щоб в хаті було благополуччя та хороший врожай наступного року.
Особливо це свято почали шанували у 12 столітті. Доволі легенд ходить про Покрову Пресвятої Богородиці. Однак, більшість вважає, що якось язичницьке плем'я напало на Константинополь та намагалося захопити православних християн. Однак, останні звернулися по допомогу до Пресвятої Богородиці і Мати Христа, почувши молитви, вкрила містян своєю покровою та врятувала їх від ворогів.
Святкування Покрови знаменує й перший сніг в кінці жовтня. В цей час хлібороби засівають озиму на полі, люди збирають врожай, закінчують господарські роботи і готуються до зими. В українських хатах починають гомоніти про весілля, а хлопці йдуть до дівчат на сватання. За давнім повір'ям дівчата зверталися до Богородиці та просили, аби та прислала їм хорошого господаря в хату та вірного чоловіка. На Покрову не одружені жінки говорили: "Покрівонько, покрівонько, покрий мою голівоньку. Сяким таким аби був, аби хліба роздобув".
А ще в День Пресвятої Богородиці визначали погоду на зиму. Якщо не випаде на Покрову сніг, то й до кінця грудня його не буде. А якщо в цей день було морозяно, то й весна буде холодною.
Отже, святкують 14 жовтня три свята- Покрову Пресвятої Богородиці, День Захисника України, День Українського козацтва. Цікаво, що ці свята поєднані між собою. В часи Київської Русі українські та запорозькі козаки зверталися до Діви Марії по допомогу. Для них Богородиця була великим святом. Тож аби вшанувати місце козака на теренах нашої культури вирішили святкувати День козацтва в День Покрови.
А от створення Української повстанської армії говорить ще про одне свято цього дня-День Захисника України, яке прийшло на зміну радянському Дню Захисника Вітчизни.

Мої відео