Вінниця Інформ

ATACMS можуть змінити ситуацію на полі бою, але вони не будуть універсальним рішенням для України

ATACMS можуть змінити ситуацію на полі бою, але вони не будуть універсальним рішенням для України
370453 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зараз у США є значна кількість ракет, які вони виробляють і зберігають на складах.

Як зазначив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в інтерв'ю "Голосу Америки", Сполучені Штати вже надали Україні балістичні ракети далекої дії ATACMS, і планують передати більше у майбутньому, Є надія, що це допоможе покращити ситуацію на передовій.

"Частину ми вже надіслали, надішлемо більше. Тепер у нас є додаткові і повноваження, і кошти. Я не буду розголошувати конкретні цифри з оперативних міркувань. Я вірю, що вони змінять ситуацію", – сказав Салліван.

Однак він підкреслив, що самі лише ракети ATACMS не є панацеєю для перемоги України у війні проти РФ.

Також Салліван додав, що немає одного засобу, який би забезпечив остаточне рішення. У цьому конфлікті ситуацію змінить комбінація можливостей, включаючи мужність та вміння українських військових. Тому потрібно надати допомогу, але не покладати великих надій на те, що це стане вирішальним моментом у конфлікті.

Він підтвердив, що президент США Джо Байден у лютому 2024 року наказав надати Україні "значну кількість ракет ATACMS для використання на її території". Салліван також підкреслив, що Вашингтон впевнений, що Київ використає їх відповідально.

Рішення про надання ракет ATACMS Україні було ухвалено внаслідок загрози, створеної Росією за допомогою балістичних ракет Північної Кореї, а також через зростання атак на цивільні об'єкти.

За словами Саллівана, у США є достатня кількість ракет ATACMS на складах. Тому можна продовжувати постачати їх та підтримувати бойову готовність ЗСУ.

Радник Білого дому також зауважив, що рішення Конгресу про фінансування України надійшло з певним запізненням, що дозволило Росії скористатися цим на полі бою. Проте він виразив впевненість у здатності України перемогти.

Раніше Пентагон підтвердив таємну поставку Україні далекобійних ракет ATACMS. За даними Reuters, Україна використала їх 17 квітня, обстрілюючи аеродром в анексованому Криму, що знаходиться за 165 км від фронту. Запуск ракети можливий з вже наявних в Україні установок HIMARS. Вони застосовуються як для ударів по піхоті, так і по броньованим цілям. ATACMS можуть летіти з надзвуковою швидкістю та здійснювати маневри, що ускладнює їхнє збиття. Також можливе надання Україні авіаційних ракет Taurus з боку Німеччини

Мої відео