Вінниця Інформ

Проведення правопросвітницької діяльності в умовах воєнного стану на Прикарпатті

Проведення правопросвітницької діяльності в умовах воєнного стану на Прикарпатті
441828 ПЕРЕГЛЯДІВ

24 лютого – день коли наше життя кардинально змінилось. З моменту запровадження в Україні воєнного стану організація роботи на Івано-Франківщині зазнала певних змін, де першочерговим завданням стало надання правової допомоги людям, яких війна змусила покинути свої домівки.

У період з 24 лютого до 6 квітня до Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД звернулось 1377 осіб, з них більшість – це люди, які рятувались від війни.

Для належного інформування осіб, які прибували до міста Івано-Франківська та інших міст області начальниця відділу безоплатної правової допомоги Лілія Вінтонишин розробила буклет «Інформація, якою вам необхідно володіти, якщо ви переїхали у зв’язку зі збройною агресією», де містяться відповіді на найпоширеніші правові питання, які турбують переселенців, а також зазначено контактні дані місцевого центру з надання БВПД, ЦПНАу, служби психологічної допомоги та Координаційного штабу допомоги переселенцям. Даний буклет було поширено в місцях перебування переміщених осіб, таких як: волонтерський пункт на залізничному вокзалі, куди прибували переміщені особи, волонтерському пункті при Благодійній організації «Карітас», ЦНАП, пунктах тимчасового розміщення переміщених осіб.

Задля якомога ефективнішого та своєчасного забезпечення юридичної допомоги на Прикарпатті юристи Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД забезпечують роботу консультаційних пунктів в місцях проживання чи реєстрування переміщених осіб, де вони можуть  одразу отримати правову допомогу. Всього було організовано роботу 14 консультаційних пунктів.  Зокрема, головний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Дмитро Савуляк провів  правопросвітницькі заходи в місцях тимчасового проживання переміщених осіб, таких як: притулок «Гармонія», простір «Вдома». Також зустрівся в освітньому просторі Івано-Франківська, під час якого присутні обговорили питання документування злочинів вчинених росією в Україні та порядку відшкодування шкоди завданої житлу осіб, які проживають на територіях де ведуться бойові дії.

Особлива увага приділяється наданню правової допомоги дітям. Юристка Галицького бюро правової допомоги Ольга Гелемей спільно із представниками служби у справах дітей Івано-Франківської районної військово-цивільної адміністрації відвідала дітей, які переїхали з території, де ведуться бойові дії та перебувають у дитячому будинку сімейного типу благодійної організації «Місія Християнина». Під час заходу вона поспілкувалась з дітьми та роз’яснила їх опікунам про пільги, передбачені для внутрішньо переміщених осіб. Працівниця бюро з’ясувала порядок реєстрації ВПО та отримання щомісячної грошової допомоги для дітей, які переїхали у зв’язку з війною.

Юристки Надвірнянського бюро правової допомоги Людмила Туєшин та Тетяна Накладюк провели зустріч із громадянами, які перемістилися з територій, на яких проводяться бойові дії та проживають в пункті тимчасового проживання переміщених осіб, де обговорили як отримати юридичні консультації й роз’яснення, а також право внутрішньо переміщених осіб на безоплатну вторинну правову допомогу.

До Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з 24 лютого звернулося близько п’ятитсот сотень внутрішньо-переміщених осіб, основними питаннями яких є, чи зможуть вони отримати компенсацію за втрачене майно внаслідок військової агресії російської федерації, як отримати матеріальну та грошову допомогу, як відновити втрачені документи та перетнути кордон та ін.

Уже з перших днів війни працівники Калуського місцевого центру у співпраці з місцевою владою, відвідали усі основні пункти місць перебування внутрішньо-переміщених осіб з метою надання їм необхідної правової інформації, зокрема про місце розташування та контактними даними центру.

Директорка місцевого центру Людмила Желізняк активно допомагає військовослужбовцям шляхом надання правової інформації з питань правового механізму діяльності територіальної оборони. З цією метою здійснювались виїзди до ОТГ, де наші захисники мали змогу отримати відповіді на власні запитання.

Калуське міське телебачення стало першочерговим джерелом правопросвітництва у Калуській громаді, оскільки рубрика «У правовому полі», яка була запровадження ще до початку війни, стала хорошим джерелом інформації для переміщених осіб, де фахівці нашого центру відповідають на основні запитання воєнного часу. Теми таких консультацій залежать від основних запитів переміщених осіб у громаді.

На Коломийщині інформацію про доступ до безоплатної правової допомоги розміщено на інформаційних стендах у місцях проживання та перебування внутрішньо переміщених осіб: у центрі надання допомоги внутрішньо переміщених осіб у м. Коломия, у центрах надання адміністративних послуг Коломийської міської ради, РДА, Косівської міської ради, Кутської селищної ради, Кобаківського старостинського округу Рожнівської сільської ради, Старокутського старостинського округу Кутської селищної ради, Верховинської селищної ради, Верховинської селищної ради, відділу обслуговування громадян № 9 (сервісний центр) Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області, Косівської районної філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості, управління соціального захисту населення Косівської  та Верховинської РДА, Кутському ліцеї Кутської селищної ради, Косівському ліцеї № 2 ім. Михайла Павлика Косівської міської ради, Косівському інституті прикладного та декоративного мистецтва ЛНАМ, Старокутському закладі дошкільної освіти «Гуцулочка», Кутському закладі дошкільної освіти «Покутянка», комунальному некомерційному підприємстві «Яблунівська районна лікарня», стаціонарному відділенні для постійного або тимчасового проживання центру надання соціальних послуг Яблунівської селищної ради, Центрі соціально-психологічної допомоги у селищі Верховина, Городенківській міській публічній бібліотеці ім. Леся Мартовича, КЗ «Городенківська дитячо-юнацька спортивна школа» Городенківської міської ради.

Переміщеним особам надавалися правові консультації, у більшості випадків це питання соціального захисту та взяття на облік як внутрішньо переміщених осіб, перетин кордону, відновлення втрачених документів.

Так з метою надання інформаційної та практичної допомоги, 5 квітня Марта Фучко, головний юрист сектору «Коломийське бюро правової допомоги» спільно з Коломийською міськрайонною філією Івано-Франківського обласного центру зайнятості та Коломийською міською публічною бібліотекою, провели зустріч з внутрішньо переміщеним особам.

Актуальна інформація розміщена на офіційних сторінка територіальних громад Коломийщини, Косівщини та Верховинщини. За березень цього року було розміщено 27 публікацій на веб-сайтах та публікація у газеті «Вільний Голос. Активна робота проводилася з радіостанцією «Радіо Сяйво», де 14 березня Мартою Фучко, головним юристом сектору «Коломийське бюро правової допомоги» у прямому ефірі було надано правові роз’яснення на найактуальніші питання, що виникають у зв’язку з впровадження воєнного стану,  а 29 березня жителям Коломийщини фахівчиня центру надала роз’яснення про основні зміни у трудових відносинах.

Мої відео