Вінниця Інформ

Англійська Вікіпедія опублікувала рейтинг статей 2020 року

  Англійська Вікіпедія опублікувала рейтинг статей 2020 року
234966 ПЕРЕГЛЯДІВ

Фонд Вікімедіа оприлюднив щорічну традиційну добірку найпопулярніших статей англійською Вікіпедії у 2020 році.Рейтинг статей у 2020 був незвичним – популярна культура зменшилася, з’явилися дві нові теми, які стали актуальними через події в світі. В минулих роках рейтинги складалися більше з культурних статей: нові фільми та серіали, виконавці головних ролей.

Перша тема - пандемія COVID-19. Не дивно, адже ця тема стала актуальною як ніколи в 2020 році. Стаття про пандемію очолила рейтинг. Понад 83 мільйонів переглядів з початку січня ( минула назва «Спалах пневмонії у Китаї 2019-2020»). Із списку топ-25 ще шість статей пов’язані з корона вірусом - статті про пандемію COVID-19 у США та Індії (19 мільйонів та 18 мільйонів переглядів відповідно), стаття про пандемію іспанського грипу, з якою часто порівнюють теперішню (її переглянули 22 мільйони разів).

Друга тема – політика США. Американські вибори обговорював увесь світ. Другою за популярністю стала стаття про Дональда Трампа (55 мільйонів переглядів), до топ-5 увійшли статті про обрану віцепрезидентку Камалу Гарріс і обраного президента Джо Байдена (38 мільйонів і 34 мільйони відповідно). До рейтингу увішли статті про вибори 2016 і 2020 року, «Колегія виборників США». 18 мільйонів переглядів отримала стаття про конспірологічну теорію QAnon, яка була в центрі багатьох політичних дискусій цього року.

Цьогоріч культура та селебріті втратила свою важливість, але зберегли місце в рейтингу. Завдяки серіалу «Корона» від Netflix до топ-25 увійшли статті про королеву Єлизавету II та її сестру принцесу Маргарет (ще три статті про членів королівської родини Британії потрапили до топ-40). Серіал про баскетболіста Майкла Джордана посів 14-те місце в рейтингу.

На 20 місці переможець «Оскару» із 17 мільйонами переглядів. До топ-25 увійшли статі про знаменитостей, які померли в 2020 році - американського баскетболіста Кобі Браянта, індійського актора Сушанта Сінгха Раджпута та американського актора Чедвіка Боузмана.

Дані наведені без двох останніх тижнів грудня, які опублікують в «Вікімедіа Україна» на січні 2021 року.

Теги: Вікімедіа ,найпопулярніші статті ,пандемія, COVID-19,вибори США
Мої відео