Вінниця Інформ

Розширення співпраці України та Австрії у культурній сфері

Розширення співпраці України та Австрії у культурній сфері
325999 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко завітала до Австрії, де провела ряд зустрічей. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

На цих зустрічах заступниця міністра обговорювала конкретні кейси співпраці двох країн у сфері культури. Насамперед мова йде про проєкти, які будуть спрямовані на підтримку українських митців. Також Україна та Австрія домовляються обмінюватись досвідом фахівців у культурній сфері, поповнювати українські бібліотечні фонди якісними перекладами австрійської літератури, зокрема класичної. Окрім того, австрійців ознайомлять з українською літературою, яка перекладатиметься німецькою мовою.

Відвідуючи Австрію Галині Григоренко вдалось поспілкуватись з Головою секції культури та мистецтва Юргеном Майндлем, а також керівником Департаменту європейської та міжнародної культурної політики Катрін Кнайссель. Власне ініціатором цих зустрічей стало Міністерство культури Австрії. Це "свідчить про всебічну зацікавленість у співробітництві з Україною", — заявили у Міністерстві культури.

Представники обох країн домовлялись про довгострокові рамкові угоди на період з 2023 по 2024 рік. Згідно з угодами мають розширитись можливості Австрії підтримувати Україну. Насамперед йдеться про реалізацію книжкових проєктів, а також стажування українських музейників, бібліотекарів, менеджерів сфери культури та будь-яких інших фахівців. Сюди ж слід додати допомогу з організацією гастролей українських митців в Австрії.

Ба більше, представниця МКІП домовилась з генеральною директоркою Belvedere Стеллою Роллінг проводити масштабні виставки українського мистецтва у 2024 році. Окрім того, сторони поговорили про програми стажувань й професійні візити для українських музейників.

У Міністерстві культури та інформаційної політики України додають, що 21 квітня, в Будику художника у Відні пройшов семінар, який присвятили українській культурній спадщині. Зміст цього перфоменсу фокусувався на питаннях поширення знань про українське мистецтво, яка його важливість в європейському контексті та як захистити українську культурну спадщину.

За словами Галини Григоренко, перед Міністерством культури та інформаційної політики України стоять такі виклики: це детальна фіксація злочинів проти культурної спадщини, також заступниця міністра наголосила на поширенні знання про українську мистецьку спадщину. Це до речі одна з ініціатив проєкту «Ukraine. Out of blackout». Як зазначають у Міністерстві, це парасольковий багаторівневий проєкт, мета якого вивести зі сліпої плями українську частину європейської культурної спадщини, вивести її з-під колоніального погляду, показати світові імена українських митців.

"Звісно, говорячи «українське мистецтво», ми не намагаємось маркувати його за етнічним принципом. З цим пропагандистським міфом росії нам також доводиться поратись в рамках адвокації ініціативи. Українське мистецтво створене митцями різних національностей, які свідомо обрали для себе політичну позицію – бути українцями. І в рамках ініціативи ми так само послідовно дотримуємося цінностей свободи висловлювання, бо це те, за що Україна зараз бореться – за право бути, за базову демократичну цінність", — сказала Галина Григоренко.

Під час семінару виступали українські фахівчині, дослідниці та їх європейські колеги. МКІП України підкреслює, що Австрія має щирий інтерес та готовність до співпраці, оскільки дискусії аудиторії були жвавими.

Теги: Австрія, Україна,українська культура,міжнародна співпраця
Мої відео