Вінниця Інформ

Програма Ukraine Facility від ЄС пришвидшить євроінтеграцію

Програма Ukraine Facility від ЄС пришвидшить євроінтеграцію
321173 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як висловився народний депутат, заступник Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко, партнери з Європейського Союзу, надаючи підтримку Україні за програмою Ukraine Facility, прив’язують її до реформ і до українського майбутнього членства в ЄС.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Народний депутат зазначає, що уряд готує план ефективної реалізації програми й найближчим часом представить його Європейській комісії. Він додав, що план абсолютно перегукується із трансформаціями та приведенням у відповідність нашого законодавства до європейських норм.

«Напередодні наш уряд ратифікував  меморандум з Єврокомісією щодо перехідних 6 млрд євро до фінального затвердження угоди в межах Ukraine Facility. Тобто зараз ми очікуємо 4,5 млрд євро й у квітні ще 1,5 млрд прямої підтримки бюджету України. Подальше фінансування в межах обіцяних 50 млрд упродовж чотирьох років залежатиме від виконання нами реформ. Я вважаю, що це додаватиме динаміки нашій трансформації та пришвидшить шлях України до членства в ЄС», – сказав Арсеній Пушкаренко.

За його переконаннями, не може бути такого, щоб Україна не виконала своє «домашнє завдання», адже йдеться не тільки про гроші, а загалом про європейський вибір українців. Він також звернув увагу на окремі статті фінансування у програмі Ukraine Facility.

«У рамках програми виділені кошти можуть витрачатися на бюджетну підтримку, щоб держава могла виконувати всі свої зобов’язання й економічну та фінансову макростабільність, але без фінансування сил безпеки та оборони. Це також інвестиційна складова, оскільки без економічного відновлення ми не відбудуємо повноцінно Україну. У цьому контексті йдеться про гарантії бізнесу, який сюди прийде і вкладатиме гроші в нинішніх умовах активних бойових дій. Окрім того, в Ukraine Facility передбачено понад 1 млрд євро на підтримку прямих проєктів роботи з місцевим самоврядуванням. Тобто буде посилюватися децентралізація, розвиватимуться спроможності місцевої влади», – зазначив парламентарій.

На думку Арсенія Пушкаренка, такий підхід – це ще одне підтвердження того, що ця програма спрямована на розвиток, а не на «проїдання» кредитів і допомоги.

  • Нагадаємо, що раніше Верховна Рада України повідомляла про підтримку Європейським парламентом Регламенту щодо започаткування Ukraine Facility. Згідно з цією програмою, Україна отримає від ЄС підтримку обсягом 50 млрд євро діятиме з 2024 до 2027 року, з яких 38,27 млрд євро буде спрямовано на підтримку державного бюджету. 
  • Регламент визначає напрями, форми та порядок надання фінансової підтримки для України. Отож, програма розділяється на три основні складові:
  1. Перша складова - пряма підтримка державного бюджету - 38,27 млрд євро, з яких 33 млрд євро у формі кредитів та 5,27 млрд євро у формі грантів;
  2. Друга складова - спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах - 6,97 млрд євро;
  3. Третя складова - технічна підтримка у здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, включно з отриманими раніше - 4,76 млрд євро. 
  • Ба більше, Ukraine Facility передбачає механізм перехідного фінансування, який дозволить Україні отримати підтримку для державного бюджету ще до моменту повноцінного запуску програми. Наразі Уряд спільно з європейськими партнерами працює над укладенням відповідного меморандуму, підписання якого очікується у березні. 
Мої відео