Вінниця Інформ

Депутат: "За двосторонніми угодами допомога Україні надаватиметься постійно"

Депутат: "За двосторонніми угодами допомога Україні надаватиметься постійно"
336490 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як розповів народний депутат, заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв, Україна підписала двосторонні угоди про гарантії безпеки з Німеччиною і Францією, що зобов'язує українських партнерів надавати нам озброєння, допомагати фінансово, ділитися технологіями та створювати спільні виробництва.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

«Угоди про гарантії безпеки для України – це, фактично, те, що було раніше у форматі Рамштайну, але добровільна основа стає обов’язком кожної країни, яка підписує ці документи. Це означає, що буде допомога Україні на постійній основі. В основному всі угоди схожі, а відмінності є в напрямках. Ми давали на вибір декілька напрямків, і кожна окрема країна закріплює за собою той чи інший», — сказав Єгор Чернєв.

Парламентарій додав, що зараз є всі підстави говорити про зміщення провідної ролі в допомозі Україні від США до Європи.

«Я бачу, що лідируюча роль перетікає від США до Європи, зокрема Німеччини, Британії та Франції, які вже підписали безпекові гарантії для України. Поки у Сполучених Штатах триває розгляд питань внутрішнього порядку, позиції європейських лідерів щодо допомоги Україні стають основними», — сказав Голова постійної делегації України в ПА НАТО.

За словами Єгора Чернєва, наразі продовжуються активні перемовини з партнерами щодо передачі нам певних типів озброєнь.

«Українські парламентарії спілкуються з максимальною кількістю іноземних колег, людьми, які можуть вплинути на рішення канцлера Олафа Шольца щодо передачі нам далекобійних ракет. Зокрема, ми залучилися підтримкою і міністра оборони Канади, і депутатів, що близькі до президента Франції Емманюеля Макрона, тож він говоритиме із Шольцем щодо ракет TAURUS. Ми намагаємося це питання «протиснути» та розв’язати», — резюмував  заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

  • Нагадаємо, що раніше народна депутатка Євгенія Кравчук сказала, що в організації стратегічних комунікацій для пояснення іноземцям, що ж таке Україна, чим вона відрізняється від росії, має бути скоординована політика. Як висловилась Євгенія Кравчук, сьогодні Україна говорить сама про себе, спростовує ті фейки та дезінформацію, яку поширює російська пропаганда і безпосередньо президент російської федерації. І, крім того, інші держави теж реагують на ці інформаційні випади. Зокрема Міністерство закордонних справ Польщі спростувало брехливі заяви кремлівського диктатора володимира путіна щодо початку другої світової війни. Однак роботу щодо пропагування України та українського в усьому світі треба розширювати.
  • На думку депутатки, Україні необхідна скоординована політика, щоб російська пропаганда й перекручування історії не мали впливу на іноземців.
  • Також пресслужба Апарату Верховної Ради України повідомляла, що депутати не підтримують ідею арештів майна українців за рішенням ТЦК. «Ми не згодні, щоб за рішенням ТЦК арештовували рахунки українців – чи всередині держави, чи за кордоном», — сказав тоді народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія. За словами народного депутата, згодом почнуться проводитися наради робочої групи, і зрештою буде напрацьовано консенсусний варіант документа, який можна буде проголосувати. Він підкреслив, що в ухваленні законопроєкту щодо мобілізації не можна допустити політичних ігор, адже це питання безпекове й важливе для всієї України.
Мої відео