Вінниця Інформ

У Комітеті здоров’я нації відбувся круглий стіл «Стань на варті свого серця»

У Комітеті здоров’я нації відбувся круглий стіл «Стань на варті свого серця»
319456 ПЕРЕГЛЯДІВ

29 вересня 2023 року з нагоди Всесвітнього дня серця у Комітеті Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування відбувся круглий стіл «Стань на варті свого серця — активізація заходів для подолання поведінкових факторів ризику серцево-судинних захворювань».

Представники Всесвітньої організації здоров’я, Міністерства охорони здоров’я, Національної служби здоров’я, Центру громадського здоров’я та громадськості обговорили державні політики, спрямовані на запобігання серцево-судинним захворюванням.

За підсумками роботи учасники круглого столу затвердили резолюцію, яка надає рекомендації зацікавленим сторонам для втілення політик спрямованих на зниження поширеності серцево-судинних захворювань та зокрема поведінкових факторів розвитку таких хвороб.

Хвороби серця — основна причина смертності в Україні та світі 

Серцево-судинні захворювання є основними причинами смертності й одними з основних факторів інвалідності в усьому світі. від серцево-судинних хвороб в Україні щороку помирає 450 тисяч людей. І на жаль ця динаміка зросла на 8% за роки незалежності.

Тягар серцево-судинних захворювань продовжує зростати протягом десятиліть майже у всіх країнах із середнім і низьким рівнем доходу. В Україні серцево-судинні захворювання спричиняють 64% усіх смертей. За цим показником наша країна лишається одним зі світових лідерів.

 Серед ССЗ, що спричиняють смерті, зокрема й передчасні, найпоширенішою є ішемічна хвороба серця — близько 7 із 10 смертей від причин цього класу і майже 2/3 смертей від ССЗ в інтервалі віку від 30 до 70 років. Кожен 5-ий випадок смерті спричинений цереброваскулярними хворобами (ЦВХ).

 «За оцінками фахівців  90 % випадкам серцевих хвороб можна запобігти завдяки постійному веденню здорового способу життя та своєчасному зверненню до лікаря. Основні попереджувальні фактори ризику розвитку хвороб серця і судин усім добре відомі. Це підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень холестерину та цукру в крові, надмірна вага, гіподинамія, тютюнопаління, вживання алкоголю та стрес. Проте ми маємо спроможність та потенціал змінити ситуацію на краще», — зазначив Михайло Радуцький, Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоровʼя нації, медичної допомоги та медичного страхування.

 Основні поведінкові фактори ризику серцево-судинних захворювань

  • Куріння27,4% українців споживають будь-які тютюнові та нікотинові вироби.
  • Нездорове харчування66,4% населення не споживають достатньої кількості фруктів та овочів.
  • Вживання алкоголю55,6% населення України є активними споживачами алкоголю.
  • Недостатня фізична активність — лише 10% українців не мають достатньої фізичної активності згідно рекомендацій ВООЗ (Україна має один з найкращих показників у Європейському регіоні ВООЗ).

«30% смертей передчасних смертей у працездатному віці спричинені серцево-судинними захворюваннями. Значній кількості людських втрат можна було запобігати. Завданням владиПарламенту, Уряду, експертної громадськості є створення законодавчих умов та державних політик, які допоможуть людям подолати поведінкові фактори ризику серцево-судинних захворювань. За прикладом посилення антитютюнового законодавства необхідно ухвалювати рішення для стимулювання збалансованого харчування, достатньої фізичної активності, відмови від алкоголю та зниження стресу», — наголосила Лада Булах, народний депутат України.

 Впровадження комплексних та економічно ефективних законодавчих змін, заснованих на політиках Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), може рішучим чином покращити ситуацію. Зокрема:

  • виконання Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну сприятиме зменшенню поширеності епідемії куріння та вживання нікотину;
  • запровадження політики ВООЗ для скорочення вживання алкоголю допоможе знизити рівень споживання алкогольних напоїв;
  • обмеження вмісту трансжирів у продуктах та підтримка збільшення споживання овочів та фруктів сприятимуть поліпшенню стану здоров'я населення.

 «В межах реалізації україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров'я» ми працюємо над тим, аби зменшити тягар та запобігти передчасній смертності від хронічних хвороб, зокрема, від серцево-судинних. Проєкт сповідує комплексний підхід до профілактики та контролю неінфекційних захворювань та робить акцент на міжсекторальній взаємодії, адже саме це дозволить досягнути відчутних змін для збереження життів українців», — підсумувала Галина Майструк, директор Благодійного фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї», менеджер проєкту «Діємо для здоров'я».

 Нагадаємо, що ГО «Життя» у партнерстві з Центром громадського здоровʼя МОЗ України реалізовує інформаційну кампанію «Стань на варті свого серця», у рамках україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», який має на меті скорочення поширеності неінфекційних захворювань в Україні та запобігти передчасній смертності від НІЗ в Україні.

Мої відео