Вінниця Інформ

Декларуйте доходи правильно: способи подання декларації та випадки звільнення від такого обов’язку

Декларуйте доходи правильно: способи подання декларації та випадки звільнення від такого обов’язку
355689 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кампанія декларування доходів триває. Аби у вас виникало якнайменше складнощів з поданням декларації, ми продовжуємо розповідати про ключові особливості щодо декларування доходів, отриманих громадянами у 2023 році.

Сьогодні розповімо про способи подання декларації та випадки, у яких декларацію подавати не потрібно.

 Способи подання податкової декларації про майновий стан і доходи

 

Платник податків самостійно обирає спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи:

1) особисто або уповноваженою особою;

2) поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання(п. 49.5 ст. 49 Кодексу);

3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

  Також це можна зробити за допомогою мобільного застосунку «Моя податкова», що останнім часом набуває особливої популярності.

В електронній формі податкову декларацію можна подати на сайті Державної податкової служби України в особистому електронному кабінеті платника податків.

Для зручності платників податків ДПС в особистому Е-кабінеті розміщено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», що надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації на підставі даних Державного реєстру фізичних осіб – платників податку та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати податкову декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

 

Випадки, коли податкову декларацію подавати не потрібно

 

Є випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається. Про це йдеться в Податковому кодексі України.

Це стосується платників, які отримали:

- доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з Кодексом не входять до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу (наприклад таких як заробітна плата, виплати за договорами цивільно-правового характеру, дохід від оренди, отриманий від юридичної особи або фізичної особи-підприємця тощо);

- доходи від продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до Кодексу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких податок був сплачений при нотаріальному посвідченні договорів;

- доходи у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку (наприклад від близьких родичів) та/або з яких сплачено податок відповідно до п.174.3 ст. 174 Кодексу.

Також податкова декларація не подається у випадках, прямо передбачених Кодексом.

      Додамо, що у разі виникнення питань, ви завжди можете звернутись за консультацією до наших фахівців.

Мої відео