Вінниця Інформ

"Укрнафта" придбала турецькі автобуси, які маскувала під українські, на суму 57 млн грн

"Укрнафта" придбала турецькі автобуси, які маскувала під українські, на суму 57 млн грн
307744 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Укрнафта" порушила правила публічної закупівлі на платформі Prozorro. Компанія майже на 57 мільйонів гривень закупила турецькі автобуси, які маскувались під українські.

Про це заявив заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

За його словами, лише у грудні минулого року було виявлено 4 публічні закупівлі на загальну суму майже 72 мільйони гривень, які нахабно порушували українське законодавство про локалізацію.Постачальники вносять у державний реєстр товарів з локалізацією фіктивні дані. Як каже Дмитро Кисилевський, вже для всіх очевидно що відповідальність за порушення законодавства у сфері публічних закупівель слід негайно посилювати.

«За моєю ініціативою аналітичний центр CMD Ukraine щомісяця аналізує кожен тендер, який підпадає під вимоги локалізації. За даними грудневого дослідження, порушення на платформу Prozorro виявлені у 44% публічних таких закупівель. Серед лідерів зі знаком "мінус" за обсягом публічної закупівлі з порушеннями у грудні стала "Укрнафта". Вона майже на 57 мільйонів гривень закупила ті самі турецькі автобуси, які маскуються під українські», — сказав заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку.

Він наводить перелік найбільш поширених порушень на публічних тендерах з вимогою локалізації, який досі залишається стабільним: 

  1. відсутність вимоги щодо локалізації в оголошенні про закупівлю;
  2. недотримання вимог закону щодо ступеня локалізації;
  3. відсутність інформації щодо ступеня локалізації товарів, що закуповуються;
  4. відсутність в оголошеннях вимоги наявності сертифікатів відповідності та VIN кодів для колісних засобів;
  5. в електронній системі закупівель разом зі звітом про виконання договору про закупівлю не оприлюднено фактичну калькуляцію собівартості товару.

Дмитро Кисилевський зазначив, що інформацію про замовників-порушників він передає для реагування до Міністерства економіки України, Державної аудиторської служби та інших профільних органів.

«Дуже сподіваюсь, що злочини з ознаками шахрайства будуть покарані належним чином. Принагідно нагадаю, вже з січня 2024 року рівень локалізації, який вимагається при публічних закупівлях у 2024 році, підвищено з 15 до 20%», — підкреслив заступник очільника Комітету з питань економічного розвитку.

  • Нагадаємо, що раніше пресслужба Апарату Верховної Ради України повідомляла про перевірку Брюсселем військової допомоги, наданої державами-членами Європейського Союзу Україні з моменту повномасштабного вторгнення російської федерації. Проведений аудит допоможе активізувати підтримку на різних рівнях.
  • «Європейський Союз вирішив перевірити, яку військово-технічну допомогу Україні надають держави-члени, чи виконують вони взяті на себе зобов’язання та обіцянки, що були надані раніше. Цей аудит дуже потрібен, бо він стимулює ті держави, які відстають у наданні допомоги, змушує їх активізуватися. Коли мова йде про війну на виснаження, то важливо говорити про ресурси, бо самої волі до перемоги мало», — сказав Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.
  • Також у Верховній Раді повідомляли, що в Україні планують суттєво вдосконалити законодавство щодо захисту об’єктів культурної спадщини. Для цього у парламенті створюють спеціальну міжкомітетську робочу групу, завдання якої напрацювати законодавчі зміни, які допоможуть розв'язувати проблему свавільного знищення пам’яток.
Мої відео