Вінниця Інформ

Бюро економічної безпеки України на чолі з Мельником Вадимом Івановичем співпрацюватиме з Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР)

Бюро економічної безпеки України на чолі з Мельником Вадимом Івановичем співпрацюватиме з Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР)
347325 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Мельник Вадим Іванович взяв участь в онлайн-зустрічі з представниками ОЕСР та відповідної програми Tax Inspectors Without Borders (TIWB) (Податкові інспектори без кордонів). Директор Бюро економічної безпеки України (БЕБ) розповів міжнародним колегам про етапи формування Бюро, результати роботи та виклики, які наразі стоять перед ним.

Методологічна підтримка, розробка нормативно-правової та міжнародної договірної бази є дуже актуальними й важливими, оскільки саме зараз фактично вибудовується фундамент нового органу.

Мельник Вадим Іванович, директор Бюро економічної безпеки України зазначив : “Для перемоги над російськими окупантами ми маємо бити їх не тільки зброєю, але й в економічному плані.

Бюро економічної безпеки України має визначальну роль у цьому напрямі. Головним глобальним завданням Бюро є забезпечення комплексної економічної безпеки нашої держави. Наразі сконцентрували свої зусилля на пошуку та арешті активів рф та рб, а також на боротьбі з тіньовим сектором економіки. Саме для забезпечення системної роботи БЕБ потрібна допомога у побудові потужного аналітичного центру. Постійні навчання, імплементація міжнародних методик, використання знань на практиці, вдосконалення системи збору та оцінки доказів допоможе ефективніше розслідувати злочини в економічній сфері”.

 Враховуючи взаємозв’язок між податковими та іншими фінансовими злочинами, реалізація моделі постійної діагностики робочих процесів, запропонованої представниками ОЕСР, з метою визначення слабких місць та ефективного корегування недоліків в режимі реального часу, поліпшить здатність боротися з податковими злочинами та інституційно посилить Бюро.

 За результатами зустрічі, сторони домовилися про співпрацю та поступове впровадження міжнародного досвіду на практиці, що буде закріплено у відповідній робочій програмі.

 У довгостроковій перспективі, співпраця за програмою TIWB для кримінальних розслідувань, дозволить створити потужну методологічну базу для аналітичної роботи, що в результаті поліпшить загальний інвестиційний клімат в державі, сприятиме розвитку культури сумлінного платника податків.

Директор Бюро економічної безпеки України Мельник Вадим Іванович підсумував : “Увесь бізнес повинен працювати чесно, прозоро та вчасно сплачувати податки.

Завдання всіх компетентних органів – максимально мінімізувати тіньовий сектор економіки та утримувати його на найнижчому, безпечному рівні для держави. Міцна економіка ¬– запорука сильної національної безпеки України”.

Нагадаємо, нещодавно за ініціативи Бюро економічної безпеки України було створено Робочу групу з підтримки розвитку сектору економічної безпеки України. В першому онлайн засіданні взяли участь понад 20 представників різних інституцій. Серед них представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Консультативної місії Європейського Союзу, Міжнародного валютного фонду, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міністерства фінансів, офісу кримінальної поліції та Митної служби Німеччини, представники понад 10 посольств в Україні.

На зустрічі Мельник Вадим Іванович розповів про основні функції Бюро економічної безпеки України, нормативно-правову базу, сфери повноважень, стратегічні та тактичні цілі. 

Учасники визначили базові потреби щодо посилення економічної безпеки держави та впровадження інноваційних підходів у превенції явищ, які впливають на економічну безпеку.

“У сучасному світі економіка стає глобальною, а злочинність набуває транскордонних масштабів. В умовах російської агресії, появи нових зовнішніх ризиків ми повинні випереджати ці загрози шляхом модернізації методик та підходів, посилення євроінтеграційного та транснаціонального співробітництва.

Без технічної, консультативної та методологічної підтримки від наших закордонних партнерів не можливе ефективне виконання основних завдань забезпечення економічної безпеки України, особливо в умовах війни”, - зазначив Директор Бюро Вадим Мельник.

За результатами зустрічі сторони погодилися закріпити в Протоколі ініціативу створення Секторальної робочої групи з підтримки розвитку сектору економічної безпеки України та продовжувати співпрацю.

Довідково:

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) – міжнародна організація, яка об’єднує 38 найбільш економічно розвинутих країн, що визнають принципи представницької демократії та вільної ринкової економіки. ОЕСР також активно співпрацює з державами світу, які не є членами організації (зокрема з Україною), у рамках спеціалізованих програм, міжнародних заходів тощо. 

Податкові інспектори без кордонів (TIWB) – це спільна ініціатива Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та Програми розвитку ООН (ПРООН), що надає підтримку країнам у розбудові потенціалу податкового аудиту. Програми TIWB доповнюють ширші зусилля міжнародного співтовариства щодо зміцнення співпраці з питань оподаткування та сприяють зусиллям країн, що розвиваються, з мобілізації внутрішніх ресурсів.

ОЕСР запустила нову пілотну програму "Податкові інспектори без кордонів для кримінальних розслідувань" (TIWB-CI). 

Метою Ініціативи TIWB є надання можливості обміну знаннями та навичками компетентним органам країн, що розвиваються, за допомогою цілеспрямованого підходу «навчання на практиці» в реальному часі в таких сферах, як податкові злочини, оцінка ризиків, методики проведення аудиту під час розслідування тощо.

Програми TIWB доповнюють більш масштабні зусилля міжнародного співтовариства щодо зміцнення співпраці з податкових питань та долучаються до зусиль з Мобілізації внутрішніх ресурсів (DRM) країн, що розвиваються, в рамках порядку денного ООН з цілей сталого розвитку.

Президент України Володимир Зеленський 9 червня 2022 року привітав відкриття в Києві регіонального офісу Організації економічного співробітництва та розвитку.

ОЕСР прийнято рішення призупинити процес вступу росії до організації.

 

Теги: Бюро економічної безпеки України, Бюро економічної безпеки, БЕБ, Мельник Вадим Іванович, Вадим Мельник, Мельник Вадим Иванович
Мої відео