Вінниця Інформ

Центр пробації: підсумки діяльності 9 місяців 2023

Центр пробації: підсумки діяльності 9 місяців 2023
322494 ПЕРЕГЛЯДІВ
Впровадження законодавчим органом нового виду покарання, альтернативного позбавленню волі, – свідчення довіри з боку держави результатам діяльності пробації.
16 листопада поточного року у Києві відбулась підсумкова нарада за результатами діяльності Державної установи «Центр пробації» та підпорядкованих підрозділів протягом 9 місяців 2023 року.
Відкриваючи захід, Олег Янчук, директор Державної установи «Центр пробації», проаналізував основні здобутки пробації у 2023 році, акцентував увагу на планах та пріоритетах роботи установи на наступний рік. У цілому Олег Янчук позитивно оцінив діяльність Центру пробації та її підрозділів: «Основне наше досягнення: ми, як і минулого року працюємо намагаючись бути не лише результативними, а й ефективними».
Формат наради був дещо не звичним. На початку заходу начальниками філій був проведений брейншторм, та за допомогою експрес методики розробленої, Центром пробації, визначили здобутки та проблеми у діяльності уповноважених органів з питань пробації, які будуть взяті за основу для обґрунтування подальших кроків розвитку системи пробації в Україні.
Нарада відбулась у форматі, що передбачав обговорення актуальних питань та обмін досвідом між керівниками обласних філій щодо вирішення різних практичних ситуацій, що виникають під час службової діяльності.
Олег Мельниченко, перший заступник директора Державної установи «Центр пробації», наголосив, що за сучасних умов, матеріально-технічне забезпечення філій Центру пробації багато в чому залежить від співпраці з громадами та отриманих субвенцій. Він підкреслив важливість обговорення з представниками місцевих органів влади питань співпраці з вирішення потреб розвитку пробації на рівні громад.
Тетяна Кічата, заступниця директора Центру пробації, зосередила увагу учасників наради на результатах роботи в Єдиному Реєстрі засуджених та осіб, узятих під варту (ЄРЗО) та завданнях, що стоять перед пробаціонерами по завершенню наповнення та актуалізації даних. Наразі це завдання виконано майже на 100 % – 99 % діючих та архівних справ вже внесені до Реєстру. Розвиток цифровізації також відбувається за рахунок впровадження системи електронного документообігу «Megapolis.Doc.Net» в уповноважених органах з питань пробаціі на місцях.
У свою чергу, Віктор Васюк, заступник директора Центру пробації, обговорив із керівниками філій організацію виконання судових рішень в умовах воєнного стану, поінформував про перспективи удосконалення нормативної бази та особливості впровадження нового виду покарання – пробаційного нагляду, що набуває чинності у березні 2024 року та інші законодавчі ініціативи.
Під час свого виступу Олена Суботенко, заступниця директора Центру пробації, акцентувала увагу на важливості реалізації пробаційних програм, заходів соціально-виховної роботи з суб’єктами пробації, співпраці з партнерськими організаціями та волонтерами, а також ознайомила присутніх із результатами дослідження «Загальна психологічна готовність працівників пробації до виконання посадових обов’язків».
Також у межах наради обговорено стан кадрового забезпечення Державної установи «Центр пробації» та результати адаптації новопризначених працівників.
Підбиваючи підсумки наради, Олег Янчук зазначив, що останні зміни в законодавстві і перспективи інших законодавчих змін щодо розширення та підвищення ефективності покарань, альтернативних позбавленню волі, з одного боку говорить про схвалення держави і суспільства результатів реформи системи пробації, а з іншого боку покладає на нас значну відповідальність за виправдання цієї довіри, підвищення ефективності нашої роботи і належної комунікації з суспільством.
Теги: Центр пробації,пробаційний нагляд, пробація
Мої відео