Вінниця Інформ

БЕБ арештувало активи чотирьох компаній, які експортували корисні копалини до рф

БЕБ арештувало активи чотирьох компаній, які експортували корисні копалини до рф
309540 ПЕРЕГЛЯДІВ

Детективи Бюро економічної безпеки України арештували корпоративні права чотирьох підприємств - надрокористувачів, власниками яких є підсанкційні особи та громадянин російської федерації. Загальна вартість арештованих активів становить понад 13 млн грн.

Аналізуючи рух коштів банківськими рахунками компаніями, кінцевим власником яких є громадянин країни-агресора, співробітники БЕБ встановили, що впродовж 2020-2021 рр., було виведено на користь бенефіціара понад 224 млн грн.

Згадані підприємства мали спеціальні дозволи на користування надрами та видобували пісок і граніт на території Житомирської та Київської областей. Також вони торгували будівельними матеріалами по всій Україні.

Видобуті корисні копалини загальнодержавного значення за заниженою вартістю продавалися на підконтрольні підприємства, які у подальшому перепродували їх підприємствам реального сектору економіки за ринковими цінами. Ця схема дозволяла ухилятися від сплати податків.

Внаслідок таких дій суму рентної плати за користування надрами було занижено на понад 23 млн грн. Також детективи БЕБ встановили, що підприємства-надрокористувачі здійснили експорт видобутих корисних копалин до рф загальною вартістю 62 млн грн.

Наведена інформація підтверджується висновками аналітичного дослідження фінансово-господарської діяльності товариства, щодо наявності ознак правопорушень, пов’язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом тощо.

Окрім того, в ході досудового розслідування також встановлено, що службові особи згаданих юридичних осіб здійснили ряд порушень податкового законодавства, а саме занизили рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин у період з 2018 по 2022 на понад 8,7 млн грн та податку на прибуток на суму 7 млн грн.

Досудове розслідування у кримінальному проваджені за фактами порушення правил використання надр, незаконне видобування корисних копалин (ч. 3 ст. 240 КК України), ухилення від сплати податків (ч. 3 ст. 212 КК України) та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України) здійснюють детективи Бюро економічної безпеки України за оперативного супроводу – співробітників Управління стратегічних розслідувань Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції за процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора.

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки,податки,пдв, ухилення від сплати податків,рф
Мої відео