Вінниця Інформ

Для кого заборонили використовувати Telegram?

Для кого заборонили використовувати Telegram?
52242 ПЕРЕГЛЯДІВ

Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення рекомендувати обмежити використання Telegram в державних, безпекових та військових установах. Простих користувачів це не стосується.

Про це повідомляє народний депутат України, голова комітету з питань свободи слова ВРУ Ярослав Юрчишин. Він взяв участь у засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки. 

Ярослав Юрчишин призначений головою Комітету з питань свободи слова -  Останні та актуальні новини України та світу, новини дня онлайн - Україна  Молода

Під час засідання обговорювались загрози національній безпеці, які пов'язані із використанням месенджера Telegram, особливо під час повномасштабної війни Росії проти України.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов навів дані щодо наявності у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їх персональних даних. Його висновки підтвердили і представники СБУ і зовнішньої розвідки Нацполіції і Мінцифри. Загалом всі, хто взяли участь у засіданні. 

Кирило Буданов - стали відомі нові факти з біографії очільника ГУР МО - 24  Канал

Коли на інтерв'ю "Радіо Хартія" у очільника ГУР запитали стосовно Telegram, він заявив, що месенджер у його нинішньому вигляді становить загрозу нацбезпеці України, але закривати його не потрібно.

"Telegram у нашому розумінні - це загроза національній безпеці. Я це кажу абсолютно прямо, і ми це навіть документально робили (...) У нас же Telegram став основним джерелом отримання інформації для суспільства, згідно з офіційними нашими дослідженнями. Він обігнав абсолютно все", — сказав Буданов.

За його словами, нині значна кількість інформації в Telegram поширюється анонімно. На його переконання, люди мають нести відповідальність за ту інформацію, яку вони розміщують, а "якщо все добре - тоді чого ти ховаєшся?"

"Я виступаю за те, щоб "офізичити" всі ці Telegram-канали. Якщо ти хочеш, як-то кажуть, "віщати" якісь новини, будь ласка, зареєструйся, щоб всі розуміли, що цей канал зареєстрований за Івановим Іваном Івановичем, громадянином Російської Федерації, який проживає в місті Москва. Чи за паном (...) громадянином України. І тоді є відповідальність людини особиста за те, що вона там розміщує. Певні Telegram-канали розміщують не зовсім цензурні матеріали", — розповів начальник ГУР. 

Кирило Буданов додав, що не потрібно "просто взяти і закрити" месенджер, хоча й зазначає, що це "досить важко зробити, але можливо". Водночас Буданов згадав і соцмережу X, що належить ексцентричному американському мультимільярдеру Ілону Маску. Щодо цієї соцмережі Буданов зауважив, що Росія масово її не використовує, тож у нинішній війні Росії проти України вона не шкідлива.

Під час свого виступу нардеп Ярослав Юрчишин розповів про законодавчі ініціативи щодо регулювання соціальних платформ та готовність профільних комітетів співпрацювати у створенні більш безпечного інформаційного середовища в Україні.

Для того, аби мінімізувати загрози збоку Telegram, було прийнято рішення щодо заборони встановлення та використання цього месенджера на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури. Виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов'язків. Це офіційне рішення, яке буде доведено до всіх органів влади до виконання.

Як зазначив голова комітету з питань свободи слова ВРУ, рішення РНБОУ не стосуватиметься простих користувачів. Однак Ярослав Юрчишин пише, що вони активізують співпрацю з Мінкультом і готові провести роз'яснювальну роботу щодо шкідливості Telegram. 

Мої відео