Вінниця Інформ

"Встромили палицю в колеса" корупції. Чому чиновники більше не зможуть сховати своє майно?

"Встромили палицю в колеса" корупції. Чому чиновники більше не зможуть сховати своє майно?
378124 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вперше в історії України було конфісковано вартість активу, записане на родича чиновника, а не прямо на нього.

Апеляційна палата ВАКС визнала необґрунтованими активи голови Василівського райдусу Максима Ковбеля. Йде мова про 3,6 мільйона гривень, які тепер йдуть до державного бюджету. Окрім цього, Ковбеля позбавляють повноважень судді та існує ризик звільнення.
Яким чином це вдалось? Як пояснюють у Центрі протидії корупції - через інструмент цивільної конфіскації. Все дуже просто: чиновник не може пояснити походження майна, то щодо нього застосовується спрощена процедура, а саме стягнення цих активів.
 Тому тепер будь-який недоброчесний службовець дуже ризикує. Оскільки це вже стало класикою - записувати незаконні активи на родичів, водіїв чи охоронців.
У порівнянні із конфіскацією, яка використовується у рамках кримінального процесу як покарання за злочин, цивільна конфіскація майна має полегшену процедуру доказування. Суд ухвалюватиме рішення на користь тієї сторони, версія якої видається переконливішою та обґрунтованішою.
Вищий антикорупційний суд, за час свого існування, вже встиг ухвалити п'ять рішень в рамках цього механізму.
Першим "під руку" потрапив екснардеп Ілля Кива, у якого конфіскували 1.25 млн гривень за нібито дохід від здачі в оренду "жомової ями".
Згодом ВАКС взялись за справу з нардепом Михайлом Волинця, проте вирішили не перевіряти можливість нардепа придбати квартиру за 7,6 мільйона гривень, бо ці кошти Волинець сплатив до приходу на свою посаду.
Потім Вищий антикорупційний суд стягнув три мільйони гривень необґрунтованих активів експосадовця Нацполіції Андрія Аносова.
У жовтні 2022 року у харківського податківця Дмитра Тарана та його дружини за цією ж процедурою стягнули 2.37 мільйони гривень
У грудні того ж року апеляція ВАКС залишила без змін рішення, про яке згадувалось раніше. Власне справа голови Васильківського суду Максима Ковбеля. У нього стягнули частину вартості столичної квартири у розмірі 3.6 мільйони гривень.
Саме це рішення є найважливішим, бо воно є прецендентним.
За версією САП (Спеціалізована антикорупційна прокуратура), суддя Ковбель через свою тещу став власником квартири на 142 кв.м в столичному ЖК "Ізумрудний". За допомогою батька він отримав автомобіль Toyota Land Cruiser за 2.1 мільйони гривень. Співробітники САП просили стягнути із судді 5.7 мільйони гривень, оскільки саме цієї суми законних доходів у судді Ковбеля та його близьких не вистачало.
Після двох слухань у двох інстанціях суд задовольнив позов прокуратури, але лише частково. Йдеться про стягування 3.6 мільйони гривень за частину квартири. Автомобіль батька необґрунтованим активом не визнали через те, що йому вистачало доходів на його придбання.

Отже, наслідки рішення для судді

Повноваження судді Ковбеля припинилися з дня набрання законної сили схвалення рішенням Вищого антикорупційного суду. У реєстрі судових рішень чомусь не збереглись рішення, які б він ухвалив після цієї дати. За Конституцією України судді передбачається звільнення через порушення обов'язку підтвердити законність джерел походжень майна. Але остаточне рішення висунуть, коли буде сформована Вища рада правосуддя.
Єдиним шансом для Максима Ковбеля залишається Верховний Суд. Із сайту "Судової влади" можна дізнатись, що відповідна касаційна скарга є, а також клопотання про зупинення виконання рішення апеляції Вищого антикорупційного суду.
Хоча такий механізм дає свої плоди, все ще існує ризик знесення положення про цивільну конфіскацію Конституційним Судом України.
Це своєю чергою підтверджує важливість запровадження прозорого конкурсного відбору до КСУ тому, що у руках суддів буде доля всіх найважливіших реформ, включаючи такий важливий інструмент боротьби із корупцією як цивільна конфіскація.
 

 

Теги: ВАКС ,САП, вищий антикорупційний суд, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Корупція,корупціонери
Мої відео