Вінниця Інформ

Близько 30 мільйонів гривень збитків під час будівництва «Охматдиту». Який вирок отримали звинувачені?

Близько 30 мільйонів гривень збитків під час будівництва «Охматдиту». Який вирок отримали звинувачені?
363265 ПЕРЕГЛЯДІВ

Гендиректорка компанії «Укрпрофмед» в період з березня 2010 до квітня 2013 року Ірина Коваль підписала декілька угод із держпідприємством «Укрмедпроектбуд». В них йшлось, що «Укрмедпроектбуд» стає замовником, а «Укрпрофмед» — генпідрядником будівництва лікувально-діагностичного комплексу «Охматдит». У замовленні були пункти, про встановлення інженерного та технічного обладнання — ліфтів і модулів теплових пунктів. Пізніше Ірина Коваль очолювала держпідприємство «Укрмедпроектбуд». ЇЇ звинувачують в тому, що Ірина скористалася раніше укладеними договорами, щоби приватна компанія «Укрпрофмед» отримала вигоду під час будівництва лікарні.  

 

За даними прокуратури, Ірина Коваль в період з червня до грудня 2013 року підписала п’ять накладних, згідно з якими обладнання нібито було прийняте від генпідрядника. Далі вона підписала низку актів передачі обладнання від держпідприємства до компанії «Укрпрофмед». ЇЇ колега по розкраданню грошей Ігор Кучма, у свою чергу, підписав документи для передачі цього ж обладнання на збереження компанії «Євроінвестстрой». 

 

До їхньої компанії долучився директор “Євроінвестстрой” Максим Наумовякий все ще знаходиться в розшуку та переховується від органів прокуратури. Епізод із його обвинуваченням виокремлений в інше провадження. 

Згідно з умовами укладених договорів було проведено розрахунки з генпідрядником шляхом 100% авансування, що становило понад 30 млн грн, проте у подальшому вказане інженерне та технічне обладнання не було поставлено та взагалі відсутнє до цього часу. 

 

У березні 2019 року працівник Державної аудиторської служби під час перевірки використання державних коштів у будівництві «Охматдиту» виявив, що бракує обладнання, яке замовлялось. Обвинувачення в сторону Ірини Коваль та Ігоря Кучми посилається на експертизу від червня того самого року, згідно з якою держбюджету завдано збитків на суму 32 мільйони 890 тисяч гривень.Укрмедпроектбуд” подав до суду цивільний позов на саме таку суму. 

 

Антикорупційна прокуратура звинувачувала Ірину Коваль у зловживанні службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки, а також звинувачення у підробці документів. 

 

У травні 2020 року суд обрав для Ірини Коваль запобіжний захід у вигляді застави в 336 тисяч гривень. 

 

Звинувачуваний у пособництві та підробці документів Ігор Кучма також вийшов під заставу в 315 тисяч гривень. 

 

Станом на 26 грудня 2022 року Вищий антикорупційний суд України визнав винними Ірину Коваль та Ігоря Кучму у справі про завдання збитків під час будівництва сучасного комплексу «Охматдиту» та позбавив волі на 5 та 4 років учасників розкрадання грошей. 

 

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду у складі суддів Федорак, Строгого і Маслова ухвалила вирок у справі завдання понад 30 млн грн збитків під час будівництва «Охматдиту». 

 

Колишня очільниця ДП «Укрмедпроектбуд» Ірина Коваль засуджена на 5 років позбавлення волі. 

Ексдиректор ТОВ «Укрпрофмед» Ігор Кучма засуджений на 4 роки позбавлення волі. 

 

Їх обох судять за статтею Кримінального кодексу про зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Стаття не передбачає конфіскацію майна. 

 

 Також Вищий антикорупційний суд України стягнув з Коваль та Кучми шкоду в розмірі 30,17 млн грн. 

 

Як згадувалось раніше, їх також судили за службове підроблення. Хоча вони були визнані винними, Ірину та Ігоря звільнили від відповідальності через сплив строків давності. 

 

Наразі двох учасників таких маніпуляцій взято під варту одразу після оголошення вироку. Вирок може бути оскаржений в Апеляції ВАКС.

Теги: Корупція, вищий антикорупційний суд,Охматдит,розкрадання коштів
Мої відео